Οι Ανοησίες του Debtocracy


Της Mari Lakatos

Μια βασική ενασχόληση της κοινωνίας στην Ελλάδα είναι η αποφυγή της αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Όλοι νιώθουμε πολύ πιο άνετα με βολικές θεωρία συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο Debtocracy ανακυκλώνονται διάφορες παραπλανητικές απόψεις. Το documentary δεν είναι συνολικά κακό: είναι πολύ καλά φτιαγμένο, έχει κομμάτια με αλήθειες και είναι σε πολλά σημεία ενημερωτικό. Αλλά το τελικό μήνυμα που αφήνει είναι λανθασμένο και βλάπτει περισσότερο από όσο οφελεί τον Έλληνα καλοπροαίρετο αλλά όχι οικονομικά μορφωμένο θεατή.

1. Ένα πράγμα που δεν είναι κατανοητό στην Ελλάδα είναι πως το ΔΝΤ και οι τρόικα δεν ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία. Τους ζητήσαμε να έρθουν. Γιατί?

Γιατί το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί μπορούσε πλέον να δανειστεί από κανέναν άλλον (τα επιτόκια που ζήταγαν οι αγορές είναι πολύ μεγάλα, και καλά έκαναν γιατί δεν πίστευαν οτι θα έχουμε να τους πληρώσουμε αυτά που δανειζόμαστε, και έχουν δίκιο). Εάν δεν ερχόταν το ΔΝΤ, θα σταματούσαμε της πληρωμές σε συντάξεις και δημόσιο, αυτό είναι το θεμελιακό μας πρόβλημα.

2. Όπως σωστά φαίνεται από το Debtocracy, το ΔΝΤ, οι διεθνείς αγορές και οποιοσδήποτε δανειστής δεν είναι ‘καλός’. Κανείς δεν προσπαθεί να μας βοηθήσει για το καλό της ψυχής του, και είναι πολύ αστείο πως εντυπωσιαζόμαστε κάθε φορά που λέμε την λέξη ‘κερδοσκόπος’.Προφανώς, όλοι κοιτάνε το …..συμφέρον τους και το συμφέρον του ΔΝΤ σαν διεθνής οργανισμός είναι να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τους δανειστές της, γιατί για αυτό τους πληρώνουν. Φυσικά και δεν ενδιαφέρονται για το καλό των φτωχών Ελλήνων.

3. Το Documentary διαχωρίζει καλούς και κακούς με λανθασμένο τρόπο.

Αναφέρεται: «Στόχος δεν ήταν να σωθεί η οικονομία, αλλά οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις». Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι το 90% της οικονομίας. Εάν οι τράπεζες δεν παρέχουν φτηνό δανεισμό, υποφέρουν πρώτα οι μικρές επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας. Στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους.

4. Η μεγαλύτερη ανοησία από όλες είναι η μεγάλη συζήτηση με το ‘απεχθές χρέος’. Ο λόγος που προσπαθούμε να πληρώσουμε το χρέος μας, δεν είναι γιατί μας λείπουν ιστορικά, ηθικά, ή νομικά επιχειρήματα για να μην το πληρώσουμε. Ο λόγος είναι πολύ απλός: χρειαζόμαστε να συνεχίσουν να μας δανείζουν στο μέλλον.

Όσοι δεν το κατανοούν αυτό, απλά δεν κατανοούν τι σημαίνει η λέξη έλλειμμα.

Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού (Budget deficit) είναι η ετήσια διαφορά εσόδων και εξόδων του κράτους. Εάν π.χ. είναι στο 15% του ΑΕΠ για το 2009 (δυστυχώς είναι παραπάνω) είναι 15% των 450Β euro δηλαδή 45Β euro. Αν διαιρέσουμε με τον πληθυσμό, έχουμε περίπου 4500 euro κατά κεφαλή, έλλειμμα τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάθε Έλληνας δανείζεται 4500 euro κάθε χρόνο για να πληρώνουμε της κρατικές δαπάνες (μισθούς, συντάξεις, κτλ).

Εάν λοιπόν αποφασίσουμε πως δεν πληρώνουμε και δεν θέλουμε ΔΝΤ αύριο, απλά δεν θα αγοράζει πλέον κανείς Ελληνικά κρατικά ομόλογα (ο τρόπος που δανείζεται το κράτος τα 4500 euro, ανά Έλληνα) για τα επόμενα 20 χρόνια. Άρα θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς αυτά τα χρήματα οπότε θα κοπούν μισθοί και συντάξεις με το μαχαίρι. Γυρίζουμε πάλι στο ίδιο πρόβλημα, και με πολύ πιο επώδυνα μέτρα, αφού δεν μπορούμε να τυπώσουμε euro.

5. Η επόμενη ανοησία είναι φυσικά: κανένα πρόβλημα, θα γυρίσουμε σε δραχμές και θα τυπώσουμε απ’αυτές. Όσοι λένε αυτό, δεν κατανοούν τι σημαίνει η λέξη πληθωρισμός.

Εάν μια μέρα στην Ελλάδα της δραχμής, αποφασίζαμε να διπλασιάσουμε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τυπώνοντας όλα τα αναγκαία χρήματα, τι θα συνέβαινε? Όλοι θα είχαν τα διπλά χρήματα, θα αγόραζαν παραπάνω, αύξηση της ζήτησης θα έφερνε αύξηση των τιμών, και τελικά θα διπλασιαζόντουσαν οι τιμές. Ο πληθωρισμός, δηλαδή η αύξηση των τιμών ακυρώνει την εκτύπωση χρημάτων, ουσιαστικά όλοι έχουμε τα ίδια. Μια οικονομία δεν διπλασιάζεται με αέρα κοπανιστό, χρειάζεται καινούργιες επιχειρήσεις, εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα.

Άρα και σε δραχμές να γυρίσουμε, πάλι θα πρέπει να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες, πάλι το πρόβλημα παραμένει. Φυσικά με την υποτίμηση της δραχμής μπορείς να μειώνεις τους μισθούς χωρίς να το καταλαβαίνει ο κόσμος. Εάν μειώσουμε όλους τους μισθούς 30% γίνεται απεργία. Εάν έχουμε πληθωρισμό 30% (δηλαδή η αγοραστική δύναμη του μισθού πέφτει ακριβώς το ίδιο) δεν μας ενοχλεί το ίδιο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να γίνει, και η επιστροφή στην δραχμή ίσως είναι κάτι συνολικά θετικό για διάφορους λόγους. Η οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας ξεκινάει με το ότι ξοδεύουμε παραπάνω απο όσα παράγουμε. Και αυτό δεν λύνεται με επιτροπή λογιστικού ελέγχου αλλά με οικονομική ανάπτυξη. Όλα αυτά είναι στοιχειώδη οικονομικά πρώτου έτους και οποισδήποτε σοβαρός οικονομολόγος θα μπορούσε να τα εξηγήσει εαν είχε ερωτηθεί. Ο Λαπαβίτσας δεν λεεί τίποτα λανθασμένο, αλλά συνολικά παρουσιάζεται μια μόνο πλευρά απόψεων με πολιτική ατζέντα.

Η αποθέωση της άγνοιας είναι κοντά στο τέλος: ‘Γιατί δεν μας λένε καθαρά πoιό είναι αυτό το χρέος, πόσο είναι αυτό το χρέος, και πως δημιουργήθηκε αυτο το χρέος’. Εάν δεν οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά ομολόγων, θα έπρεπε να ρωτήσουν. Είναι ανησυχητικό που η οικονομική παιδεία της κοινής γνώμης είναι τόσο χαμηλή, ώστε να γίνονται δημοφιλείς τόσο απλοϊκές απόψεις. Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι περίπλοκο και δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Δεν ευθύνονται μόνο 300 κλέφτες, και δεν ευθύνονται και όλοι στον ίδιο βαθμό. Και σίγουρα, δεν βγαίνουν σωστά συμπεράσματα από το Debtocracy.

http://www.facebook.com/notes/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-debtocracy/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-debtocracy/205626112795600

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: