Τα ήδη της αναδιάρθρωσης


Τι μπορεί να οδηγεί την Morgan Stanley, ή την Barclays να πουλάνε ελληνικά ομόλογα με haircut 25%;
Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο Αμερικανοί και Βρετανοί να πουλάνε ελληνικά ομόλογα λήξης 2012 έως 2014 δηλαδή τα ομόλογα που θα τεθούν στο τραπέζι πρώτα, για αναδιάρθρωση είτε αυτή λάβει χαρακτηριστικά επιμήκυνσης είτε haircut.

Προφανώς και ορισμένοι ξένοι αγόρασαν και ομόλογα κοντά σε τρέχουσες τιμές άρα η κεφαλαιακή απώλεια είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με επενδυτές που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα π.χ. από το 2009.
Όμως η ουσία είναι ότι οι ξένοι πουλάνε ελληνικά ομόλογα καθώς εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση δεν θα αποφευχθεί.
Όμως ποια είναι τα ήδη της αναδιάρθρωσης και γιατί επανακάμπτει η κερδοσκοπία στα CDS στα Credit Default Swaps στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας δηλαδή στο παράγωγο των ομολόγων για να αντισταθμίζεται ο κίνδυνος από την αγορά ενός ομολόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μεγαλύτερες θέσεις στα CDS δεν τα έχουν τα hegde funds αλλά οι πραγματικοί κάτοχοι του ελληνικού χρέους των ελληνικών ομολόγων.

Τα ήδη της αναδιάρθρωσης

Επιμήκυνση
Τα ομόλογα έχουν ημερομηνία λήξεως. Ο εκδότης η Ελλάδα εν προκειμένω αποφασίζουν να επιμηκύνουν την λήξη των ομολόγων κατά 10 χρόνια συζητείται για την Ελλάδα.
Π.χ. ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2014 θα επιμηκυνθεί έως τον Ιανουάριο του 2024 και τότε θα επιστραφεί το κεφάλαιο στον επενδυτή , δανειστή, κάτοχο του ομολόγου.
Η επιμήκυνση μπορεί να γίνει είτε κρατώντας σταθερά τα επιτόκια και τα κουπόνια των ομολόγων, είτε αυξάνοντας αν θέλει η Ελλάδα να τους δελεάσει ή να τα μειώσει αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα τοκοχρεολύσια.
Όμως το πλέον καίριο ερώτημα είναι επιμήκυνση για όλους ή για μερικούς;
ΟΙ ελληνικές τράπεζες, τα ταμεία και η ΕΚΤ κατέχουν 120 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Άρα το ελληνικό κράτος απευθυνόμενο σε αυτούς τους επενδυτές θα μπορούσε να τους ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Αν υπάρξει μονομερής επιμήκυνση χρέους δηλαδή μόνο για μέρος του χρέους τότε αυτομάτως τίθενται σε καθεστώς default τα ελληνικά χρεόγραφα.
Δηλαδή ο κάτοχος ελληνικών ομολόγων από την Γαλλία μπορεί να ζητήσει την….. πληρωμή των CDS δηλαδή να πληρωθεί το ασφάλιστρο έναν τι ρίσκου χώρας.
Το πληρώνει ο προηγούμενος κάτοχος CDS δηλαδή ένας φαύλος κύκλος που θα οδηγήσει σε πληρωμές έως 6,5 δις δολάρια καθώς τόσα είναι τα CDS στα ελληνικά ομόλογα.
Άρα για να αποφευχθούν όλα αυτά θα πρέπει η επιμήκυνση να είναι εθελοντική  με νομικούς όρους και καθολική.

Haircut

Το Haircut σημαίνει ότι ο κάτοχος του ομολόγου ενημερώνεται από τον εκδότη την Ελλάδα εν προκειμένω ότι στην λήξη του ομολόγου ή πριν την λήξη δεν θα του επιστραφούν 100 ευρώ δηλαδή το αρχικώς επενδεδυμένο κεφάλαιο αλλά 70 ευρώ η απώλεια 30 ευρώ είναι το haircut δηλαδή απομείωση.
Αυτό αποτελεί το χειρότερο σενάριο γιατί αν γίνει στην Ελλάδα haircut θα είναι της τάξης του 30% με 50%.

Επαναγορές ομολόγων

Αποτελεί μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα αγοράζει μέρος των ομολόγων που έχει εκδώσει.
Η λύση αυτή θεωρείται ιδανική αλλά η Ελλάδα δεν έχει κεφάλαια να επαναγοράσει χρέος.
Μόνο αν το ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αγοράσει ελληνικό χρέος και εν συνεχεία σε συνεργασία με την Ελλάδα βρεθεί μια φόρμουλα πιθανότατα επιμήκυνσης.
Μια επαναγορά ομολόγων θα ήταν ιδανικό σενάριο. π.χ. αν επαναγοράζονταν 100 δισ το κέρδος θα ήταν για την Ελλάδα περίπου 30 δις ευρώ.
όμως το ιδανικό σενάριο είναι και το δύσκολα εφαρμόσιμο.
Μετά υπάρχει και η εκδοχή του ευρωομολόγου. Μάλιστα έχει πέσει στο τραπέζι να εκδίδονται ευρωομόλογα που να αντιστοιχούν στο 40% ή 50% του χρέους το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.
Αυτά είναι τα ιδανικά σενάρια και έως αδύνατο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, την σημερινή Ελλάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: