Οι «μυλόπετρες» για την Ελλάδα


Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα φάση διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά με haircut της τάξης του 40-45%. Η κούρσα στα sprends των τελευταίων ημερών δείχνουν την απόσταση που χωρίζει πλέον την Ελλάδα, από την χρηματοδότηση της από τις διεθνείς αγορές. Χωρίς να λαμβάνονται αυτά υπόψη που αποτελούν την πραγματικότητα, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζουν οι πολιτικές δηλώσεις, που αρνούνται την πραγματικότητα αυτή.

Φυσικά στην διάσταση αυτή, αρνούνται και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , με επιμήκυνση και haircut, ύψους 30%, που θα έδινε μια λύση και θα έβαζε πάλι τη χώρα σε τροχιά διεθνών αγορών. Η άρνηση της αναδιάρθρωσης, δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα απ’ αυτούς που την προβάλουν και το μόνο που υποστηρίζουν με συνέπεια είναι το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015. Κυρίαρχο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου αυτού, είναι η εκποίηση του μεγαλύτερου μέρους της δημόσιας περιουσίας και των συμμετοχών του Δημοσίου, μέχρι του υπερβολικού στόχου των 50 δις ευρώ.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι συσχετίζουν το επίπεδο μείωσης του χρέους με εκποίηση της περιουσίας στα 50 δις, με την περικοπή άλλων 50δις ευρώ από αναδιάρθρωση του χρέους. Σύνολο 100δις ευρώ. Αν είχαμε μια σοβαρή Ένωση, το ευρωπαϊκό χρέος θα είχε….. ανακηρυχθεί ενιαίο και το haircut των 100δις ευρώ, θα είχε γίνει με εσωτερική διαδικασία στην ΕΚΤ. Αυτό θα είχε σ αν αποτέλεσμα τουλάχιστον μία από τις προβληματικές περιοχές της ευρωζώνης, να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης και ταυτόχρονα τα ομόλογά της από «σκουπίδια» να αποκτήσουν αξιοπιστία και αξία, με προϋποθέσεις αναβαθμισμένης αξιολόγησης.

Στην παρούσα όμως φάση δεν συμβαίνει τίποτα. Πέραν των δηλώσεων , κυριαρχεί η ακινησία και οι πολιτικές και εθνικές σκοπιμότητες. Οι νέες «μυλόπετρες» για την Ελλάδα είναι το «σκληρό» ευρώ που επηρεάζει τις εξαγωγές της (το ανέδειξε η WSJ ) και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο ΕΚΤ, που ενδεχομένως θα την οδηγήσει σε τροχιά κατάρρευσης , αντί για την επάνοδο στις αγορές, αφού θα της στερήσει επιπλέον τη δυνατότητα χρηματοδότησης της υφεσιακής , εσωτερικής της, οικονομίας.

Οι δύο παράμετροι είναι αυτές που αρχίζουν να συνδυάζουν την Ελλάδα, με την περίπτωση της Αργεντινής, με δύο διακριτά σταθερά σημεία. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το δεύτερο ότι έχει πολύ μικρότερη παραγωγική δυνατότητα από την Αργεντινή.

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη η συζήτηση συνεχίζεται, χωρίς ουσιώδη χαρακτηριστικά. Ο χρόνος κυλά με αρνητική δυναμική. Οι πιθανότητες είναι η Ελλάδα πρώτη και πάλι απ’ όλους στο Νότο, να ανοίξει τη συζήτηση περί χρεοκοπίας (στάση πληρωμών) κρατών της Ευρωζώνης και τότε σε συνθήκες πανικού, το «χάσμα» πλεονασματικών και ελλειμματικών στις Βρυξέλλες , θα μεγιστοποιηθεί , οδηγώντας σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, που ολόκληρη η ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα , θα μοιάζει με Lehman Brothers των κρατικών ομολόγων, αυτή τη φορά.

http://www.newscode.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: