Θα μειωθεί(«χαριστεί») το ελληνικό χρέος και θα δοθούν και επιπλέον 60 δις ευρώ


«Θα μας δώσουν τα 60 δις ευρώ και σταδιακά το… ευρωομόλογο αλλά θέλουν και «κούρεμα» τώρα του χρέους της Ελλάδας, να πληρώσουν δηλαδή και οι ιδιώτες την κρίση, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα να της χαριστεί από τους δανειστές της ένα μεγάλο μέρος του χρέους της, αντί να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη για νέα δάνεια» σχολίαζε Έλληνας εμπειρογνώμονας γνώστης της κατάστασης στη Γερμανία, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων μέσα σε ένα μήνα στην ευρωζώνη. Αλλωστε αυτό γράφει και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» (Ντι Βελτ)ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Κλόντ Γιούνγκερ δηλώνει οτι «το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή -παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει». Η Κομισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, είναι έτοιμες να δεχτούν μία «ήπια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» (Ντι Βελτ) χωρίς αναφορά στις πηγές της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει επιμήκυνση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία θα είχε απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο σχολίασαν σχετικά ότι «σε μας δεν είναι γνωστή μία τέτοιου είδους απόφαση».
Από πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας διατυπώνεται όλο και εντονότερα το αίτημα για επιβάρυνση και των ιδιωτών επενδυτών αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας. «Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει τώρα να επωμισθούν ένα αξιοσέβαστο ποσό και να παραιτηθούν από ένα μέρος των κερδών τους, έχουν κερδίσει αρκετά μέχρι τώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ στην «Handelsblatt Online».
Και ο οικονομολόγος Λαρς Φελς της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύει την κυβέρνηση υποστήριξε στη χρηματιστηριακή εφημερίδα «Bursenzeitung» ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά όχι με τη μορφή νέων πακέτων βοήθειας, αλλά με μία αναδιάρθρωση που εκτιμά ότι θα έχει ελεγχόμενες συνέπειες. «Δεν αναμένεται από ένα «κούρεμα» να καταρρεύσει κάποια τράπεζα της Γερμανίας ή της Γαλλίας», είπε ο κ. Φελς.

****

Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα προς την Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των…..αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Η Ελλάδα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ) υποστηρίζει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, προσθέτοντας παράλληλα ότι «για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012».

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ δίνει πίστωση χρόνου στην Ελλάδα και την επαινεί για τις προσπάθειές της. «Το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή -παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. «Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.

Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, λέει πως «όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αντικρούει με έμφαση τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου -επ’ αόριστον, δηλαδή- θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», λέει ο κ. Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα στιγματίζει και ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/05/60_14.html#ixzz1MMYfajvN

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: