«Επενδύστε στην Ελλάδα»


«Επενδύστε στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του οικονομικού αναλυτή της Τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χελμάιερ στην εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung με θέμα την ευρωκρίση.
Ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση του χρέους και δηλώνει: «Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βοηθηθεί μόνον με ένα ‘φάρμακο’. Η Γερμανία πρέπει να λειτουργήσει ως μοντέλο για την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αυτό το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση και προσανατολίζεται επιτυχώς σε αυτό το μοντέλο: ήδη αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές. Το πρώτο τρίμηνο σημειώνεται ελαφρά ανοδική πορεία στην ανάπτυξη. Δεν επιτρέπεται να υπερβάλλουμε με τις περικοπές.»
Κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία
Η πρόταση του κ. Χελμάιερ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι η εξής: «Η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ενός στρογγυλού τραπεζιού με τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Έτσι μπορούμε να παρέμβουμε θετικά στην εθνική οικονομία της χώρας.»
Στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης να πάρουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία ο Γερμανός αναλυτής λέει: «Η ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Γερμανία δημιούργησε πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού, εξειδικευμένου προσωπικού σε αρκετές εταιρείες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί άνεργοι. Επιπλέον η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει από τα ταμεία της κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.»
Στους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια λύση, όπως π.χ. η κοινωνική δυσφορία που θα δημιουργεί στη Γερμανία, ο αναλυτής της Τράπεζας της Βρέμης υποστηρίζει: «Στη Γερμανία μειώνεται γρήγορα η ανεργία, φέτος έχουμε κάτω από τρία εκατομμύρια. Μέσω των επενδύσεων στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί αυτή η τάση, διότι η διεθνής ζήτηση γερμανικών προϊόντων είναι τόσο μεγάλη, που μπορούμε τελικά όλοι μας να επωφεληθούμε.»
«Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα», συμπληρώνει τέλος ο Φόλκερ Χελμάιερ, «τότε διακυβεύεται η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Στην ευρωζώνη εξάγουμε το 60% των προϊόντων μας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία να εμποδίσει καταστροφικές εξελίξεις.»
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: