Τα κλισέ και η αλήθεια για τους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους


Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για τους Νοτιοευρωπαίους προκάλεσαν όχι μόνον τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί για λαϊκισμό, αλλά και τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων.

Με τίτλο «Το κλίμα», η FrankfurterAllgemeineZeitung γράφει για τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ:
«Είναι σωστό που δίνεται η ευρωβοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ΟΝΕ οικοδομήθηκε στην αρχή της σύγκλισης, δηλαδή στην υπόθεση ότι οι χώρες-μέλη θα εναρμονιστούν οικονομικά και κοινωνικά.Προφανώς δεν συνέβη αυτό και έτσι προκαλούνται τώρα  εντάσεις στην ΟΝΕ.
Όμως το να υποχρεωθούν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες (της Ν. Ευρώπης) να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης και παροχής άδειας, όπως επιθυμεί η καγκελάριος, δεν εξυπηρετεί πολιτικά.
Ασφαλώς και μπορούν οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους Γερμανούς, εάν διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους σωστά, εάν η παραγωγικότητά τους είναι υψηλή και εάν η οικονομία τους αναπτύσσεται.
Με απλά λόγια: από τις επιδόσεις του καθενός εξαρτώνται οι διακοπές.
Το να λέμε ότι οι άνθρωποι στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους, δεν συνάδει με τις αρχές του κυβερνάν.»
Όχι στην ευθυγράμμιση, ναι στην ανταγωνιστικότητα
Στο ίδιο πνεύμα και η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου σε σχόλιό της (Ντοροτέα Ζιμς) υπογραμμίζει: «Όσο σωστό είναι οι υπερχρεωμένες χώρες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τόσο λανθασμένο είναι να τους υπαγορεύσουμε ενιαία ‘θεραπεία’.
Την ευθύνη για τα εθνικά προγράμματα εξυγίανσης φέρουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις αυτών των χωρών.
Ενδέχεται η Ελλάδα να βρει άλλους δρόμους από μας για να μειώσει το κόστος των κοινωνικών παροχών. Η σύνταξη στα 67 συνιστά μόνον μια πιθανή ψηφίδα από τις πολλές. Στη Γερμανία η γήρανση του πληθυσμού βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης…»
«Η Ευρώπη πρέπει να προσέξει να μην δρομολογήσει ενιαίες λύσεις.
Βέβαια η Γερμανία αρέσκεται αυτή τη στιγμή να πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ.
Όμως ως εξαγωγική χώρα η Γερμανία που δημιουργεί μόνιμο πλεόνασμα, είναι η ίδια στο στόχαστρο. Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς για να προωθήσει την κατανάλωση, ακούγεται από τη Γαλλία…»
«Μόνον μια Ευρώπη ανταγωνιστική και όχι ευθυγραμμισμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος….Οι Έλληνες πρέπει να βρουν το δικό τους δρόμο, αλλά και να επωμισθούν τις συνέπειες, εάν παραστρατήσουν.
Βραχυπρόθεσμα θα τους βοηθήσουμε, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει η ευθύνη στο δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο να παραμείνει στις χώρες-μέλη.»
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: