Τριπλή λύση πακέτο πάνω από 150 δις ευρώ για την Ελλάδα και λύση σωτηρίας για τις τράπεζες


Μια 3πλή που τείνει να μετεξελιχθεί σε 4πλή λύση σωτηρίας για την Ελλάδα φαίνεται ότι επεξεργάζεται η ΕΕ για την Ελλάδα.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει 4 παραμέτρους  που διασφαλίζουν και το μεσοβραχυχρόνιο δανεισμό της Ελλάδος και την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, υπό την βασική προϋπόθεση ότι το μνημόνιο 2 και το μεσοπρόθεσμο θα εφαρμοστούν πιστά.

1)Νέο δάνειο 80 έως 100 δις ευρώ, 2)αποκρατικοποιήσεις έως 50 δις 3)rollover έως 40 δις ευρώ και 4)από 50-130 δις παροχή ομολόγων μέσω του EFSF.
Θα παρασχεθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο το οποίο προσδιορίζεται σε 80-100 δις ευρώ.
Η Ελλάδα δηλαδή θα έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και ευρύτερα την Τρόικα με κεφάλαια ύψους έως 210 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του αρχικού δανείου των 110 δις ευρώ.
Τα 210 δις ευρώ θα αντιστοιχούν στο 60% του παλαιού χρέους που ανέρχεται με σημερινούς όρους στα 355 δις ευρώ.
Δηλαδή το 60% του χρέους θα φύγει ως βάρος από τους ιδιώτες δανειστές τις τράπεζες και τους θεσμικούς και θα περάσει στα κράτη και στους φορολογούμενους πολίτες.
Με την κίνηση αυτή θα αναδομηθεί το ελληνικό χρέος και θα αποτελεί την….. ιστορικότερη αναδιάταξη χρέους στην ιστορία της Ελλάδος.
Θα προχωρήσει άμεσα πιθανότατα τον Ιούλιο η διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους με μια διαδικασία roll over δηλαδή αντικατάστασης παλαιών ομολόγων που λήγουν με νέα.
Τα ομόλογα που θα ενταχθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τα ομόλογα λήξης 2012 με 2014 ή 2012 με 2015.
Η επιμήκυνση, τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα είναι 7ετούς ή 8ετούς διάρκειας και θα φέρουν ή το ίδιο ή υψηλότερο κουπόνι έως και  0,50%.
Το μεγάλο στοίχημα στην διαδικασία αυτή είναι πως το rollover δεν θα μετεξελιχθεί σε πιστωτικό γεγονός.
Πιστωτικό γεγονός credit event έχουμε όταν το χρέος μιας χώρας σταματάει να εξυπηρετείται γιατί  η χώρα είναι αναξιόχρεη.
Όμως για να εκδηλωθεί ένα πιστωτικό γεγονός πρώτα  θα πρέπει ή η Ελλάδα να δηλώσει ότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της στα ομόλογα που έχει εκδώσει κάτι που είναι αδύνατο η Ελλάδα να το κάνει ή οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s, Fitch θεωρήσουν ότι το rollover που σχεδιάζεται στα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μη εξυπηρέτηση χρέους ή εξαναγκαστική διαδικασία για την αποτροπή χρεοκοπίας.
Αν αυτό συμβεί τότε ένας εκ των ξένων οίκων ή και οι 3 μαζί βαθμολογούν την Ελλάδα με selective default δηλαδή ιδιότυπη χρεοκοπία.
Μια σημαντική επισήμανση. Με βάση την βαθμολογική κλίμακα των διεθνών οίκων αν μια εκ των 3 βασικών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης υποβαθμίσει την Ελλάδα σε selective default παύει να ισχύει η υψηλότερη βαθμολογία και υπερισχύει το selective default.
Όταν μια χώρα βαθμολογείται σε selective default ή Default τότε αυτομάτως η  Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) ενεργοποιείται για να διαπιστώσει αν όντως έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός.
Αν υπάρξει selective default αυτομάτως προκύπτει και πιστωτικό γεγονός και τότε υποχρεώνεται επί της ουσίας η ISDA να επιβεβαιώσει το…πιστωτικό γεγονός.
Το επόμενο στάδιο της ISDA είναι να διακανονίσει τα CDS τα Credit Default Swaps πότε με ποια διαδικασία και σε τι ποσοστό θα πληρωθούν και σε ποιους προφανώς τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων.
Αυτή η διαδικασία θα είναι σχετικά ταχύρυθμη και βεβαίως θα αποτελεί ένα από τα στάδια της χρεοκοπημένης Ελλάδος.
Το rollover όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Προφανώς οι όροι των νέων ομολόγων να μην είναι δυσμενείς και το κυριότεροι να θεωρηθεί ως διαδικασία διευκόλυνσης και όχι αναγκαστική διαδικασία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι το rollover θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μέσω σε πολύ συγκεκριμένους κατόχους ομολόγων ουσιαστικά μόνο σε θεσμικούς επενδυτές δηλαδή τις τράπεζες και όχι φυσικά πρόσωπα.
Όσοι ενταχθούν στο rollover θα ζητήσουν να διασφαλιστούν ότι τα ομόλογα τους δεν θα υποστούν μελλοντικό haircut.
Οι Ελληνικές, Γερμανικές, Γαλλικές τράπεζες και η ΕΚΤ παρά τις αντιδράσεις θα συμμετάσχουν.
Οι ιδιώτες επενδυτές και άλλοι θα πληρωθούν κανονικά, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν θα πληρωθούν στην λήξη τους κανονικά.
Η πιθανότητα το rollover να μετεξελιχθεί σε credit event είναι 50% και το υπόλοιπο 50% είναι να μην μετεξελιχθεί.
Αν όμως υπάρξει credit event η πρώτη άμεση και άκρως σοβαρή παρενέργεια θα είναι οι ελληνικές τράπεζες να κληθούν να επιστρέψουν την ρευστότητα που έχουν πάρει από την ΕΚΤ πίσω καθώς τα εκπέσουν όλα τα collaterals όλες τις εγγυήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγυήσεις 131 δις ευρώ και αντλήσει 87-89 δις ευρώ ρευστότητας.
Αν καταπέσουν οι εγγυήσεις εγείρεται μείζον θέμα.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αλλά ακόμη δεν υπάρχει απόφαση είναι το EFSF ο έκτακτος μηχανισμός παροχής βοήθειας να εκδώσει ομόλογα τα οποία θα δώσει στις ελληνικές οι οποίες με την σειρά τους θα τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Τα ομόλογα αυτά θα είναι έως 48 -50 δις για να καλυφθούν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της ύψους 48 δις ευρώ αν η χώρα βρίσκεται σε selective default ή ως ακραία λύση έως 130 δις ευρώ για να καλύψουν όλες τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά. 
Το κεφάλαιο αναδιάρθρωσης του χρέους τώρα ξεκινάει  και το ρίσκο χρεοκοπίας εμφανίζει τις ίδιες πιθανότητες με την διάσωση της χώρας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: