Γιόζεφ Ακερμαν : Η επαναγορά με ευνοϊκούς όρους η μόνη λύση για την Ελλάδα


Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτήν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες.Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

Στη βάση του σχεδίου-Άκερμαν, όπως ονομάσθηκε ήδη το μυστικό έγγραφο, ο IIF πιέζει τις χώρες της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επισπεύσουν τη λύση της ελληνικής κρίσης, για να εμποδίσουν έτσι τη μετάδοσή της και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λύση αυτή, όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», έχει εκπληκτικά συγκεκριμένη μορφή. Ένα μέρος της συνίσταται στην εθελούσια επαναγορά των κρατικών χρεών από την Ελλάδα, που θα πρέπει να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.  Η ολιγωρία, αναφέρεται στο έγγραφο, δεν αποφέρει τίποτα, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν ουσιωδώς – εδώ και τώρα.

«Οι ιδιώτες τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη λύση» τονίζεται. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από το γεγονός, ότι τα χρεόγραφά της στην αγορά έχουν χάσει – ανάλογα με το χρόνο διάρκειάς τους – το  10-50% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, τυχόν εφαρμογή του σχεδίου-Άκερμαν, θα είχε άνισες συνέπειες για τις ιδιωτικές τράπεζες. Εκείνες, που έχουν ήδη καταγράψει στα βιβλία τους τη μείωση της αξίας των χρεογράφων, δεν θα χάσουν τίποτα από την επαναγορά. Οι χαμένοι, αντίθετα, θα είναι οι τράπεζες που συνεχίζουν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους τα ελληνικά ομόλογα στην αρχική τιμή τους.

Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν, ότι το σχέδιο-Άκερμαν δεν είναι απότοκο κάποιου «φιλελληνισμού», αλλά του γεγονότος, ότι ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, οι ορκωτοί λογιστές θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να προβούν σε απόσβεση μεγάλου μέρους των ελληνικών δανείων τους.

Η επαναγορά των χρεογράφων, σύμφωνα τον IIF, δεν πρόκειται να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός» – έτσι όπως αυτό θα προκαλούταν σε περίπτωση εφαρμογής των ποικιλώνυμων γαλλικών και γερμανικών μοντέλων.

Παράλληλα, ο IIF ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ να αποσαφηνίσει τη θέση της σε σχέση με τη λύση του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ έχει αποφύγει μέχρι τώρα να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των χρεών. Για τον IIF, ο χρηματοδότης μπορεί και πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Η ευρωπαϊκή προστατευτική ομπρέλα EFSF.

Μέχρι πρότινος, οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν ακόμα στο portofolio τους περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρούσαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ταμπού. Ο ίδιος ο κ.Άκερμαν την έβλεπε σαν πολύ μακρινή δυνατότητα, και μόνο εφόσον θα είχε παραμεριστεί ενδιάμεσα ο κίνδυνος της διάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Τα γεγονότα όμως προφανώς ξεπέρασαν τους τραπεζίτες. Η κρίση δεν τους αφήνει άλλη λύση από την αναδιάρθρωση. Διαφορετικά απειλούνται με μερική διαγραφή των δανείων τους. Το σχέδιο-Άκερμαν επιχειρεί λοιπόν να επιβάλει μια αναδιάρθρωση σε χρόνο-αστραπή και υπό τις πιο ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες.

Πηγή: Το Βήμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: