Τί είναι η «επιλεκτική χρεοκοπία»


Στην κλίμακα κατάταξης που χρησιμοποιούν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για να χαρακτηρίσουν το αξιόχρεο κάποιου δανειζόμενου, η «επιλεκτική χρεοκοπία» ή, ακριβέστερα, η «επιλεκτική στάση πληρωμών«, είναι η δεύτερη χειρότερη αξιολόγηση που μπορεί να του αποδοθεί.

Στα αγγλικά, η αξιολόγηση αυτή ονομάζεται «selective default» ή και «restricted default» – ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης – και σημαίνει, ότι ο εκδότης χρέους έχει καταγράψει στάση πληρωμών σε συγκεκριμένα δάνειά του ή ομάδα δανείων, αλλά θα συνεχίσει να ικανοποιεί εγκαίρως τις υποχρεώσεις του σε άλλα δάνεια ή ομάδες δανείων. Η «επιλεκτική στάση πληρωμών» περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας εκδότης χρέους επαναγοράζει για μετρητά ή ανταλλάσσει υπό πίεση οικονομικές υποχρεώσεις του με νέα χρηματο-οικονομικά εργαλεία – όπως π.χ. νέα ομόλογα – η ονομαστική αξία των οποίων είναι μικρότερη από την αξία των υποχρεώσεων που λήγουν.

Η πρόσφατη περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από το διεθνή οίκο Fitch, ακολούθησε αντίστοιχη απόφαση του οίκου Standard & Poor’s προ μηνός. Η Ελλάδα πλέον διαθέτει την απολύτως χειρότερη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητος χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, χαμηλότερη ακόμα και από αυτή του Εκουαδόρ και του Πακιστάν. Παράλληλα, ο οίκος Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει ως «επιλεκτική στάση πληρωμών» ενδεχόμενη ανταλλαγή ή επιμήκυνση ελληνικών ομολόγων ή ακόμα και την εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου εθελοντικής επιμήκυνσης αυτών, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμιζόταν από τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch σε «επιλεκτική στάση πληρωμών», ενώ τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως θα υποβαθμίζονταν σε επίπεδο «χρεοκοπίας».

Πρακτικά, η «επιλεκτική στάση πληρωμών» δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά οικονομικά γεγονότα, παρά μόνο σε αντίστοιχη αυθαίρετη τεχνική ερμηνεία των εξελίξεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αν και κανείς μπορεί να ισχυριστεί, ότι σε αυτήν τη φάση δεν έχει καμία σημασία το τί πιστεύουν οι διεθνείς οίκοι για το αξιόχρεο της Ελλάδος – αφού βρίσκεται εκτός αγορών – η διεθνής επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τις απόψεις των οίκων και να αποφασίζει για τις επόμενες κινήσεις της κατ’ αντιστοιχία με αυτές, παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες τους να προβλέψουν χρεοκοπίες και κρίσεις χρέους στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι λύσεις που συζητάει η Ευρώπη για την ελληνική κρίση χρέους – όπως η μαζική επαναγορά ελληνικών ομολόγων στις τρέχουσες, ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τους στη δευτερογενή αγορά – προσπαθούν να αποτρέψουν: α) την περαιτέρω διεύρυνση των spreads χωρών με κρίση χρέους, β) τη δημιουργία επιπλέον προβλημάτων ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και γ) τη «μετάδοση» της κρίσης σε περισσότερες χώρες της ευρω-ζώνης. Αν και η Ευρώπη θέλει να αποφύγει να οδηγήσει την Ελλάδα σε κατ’ όνομα «επιλεκτική στάση πληρωμών», τις τελευταίες ημέρες εξετάζει ενδελεχώς και αντίστοιχες εναλλακτικές επιλογές ρεαλιστικής μακροπρόθεσμης διαχείρισης του ελληνικού χρέους σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της βέλτιστης, οριστικής λύσης.

Όμως, είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι κανένα από τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνουν αθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδος έναντι των πιστωτών της, άρα η χώρα δεν οδηγείται σε πραγματική στάση πληρωμών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η επαρκής ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση, οιαδήποτε λύση και αν προκριθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: