Και λιώνουν και απελευθερώνουν τα δηλητήρια μας…!


Κάθε τόσο έρχονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελετών που προειδοποιούν για ραγδαία υποχώρηση των πάγων της Αρκτικής και για τις συνέπειές της, με κύρια την άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Τώρα, ερευνητές από τον Καναδά, τη Ρωσία και την Κίνα υποστηρίζουν ότι τα πράγματα ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρότερα… Tα συμπεράσματα της δικής τους μελέτης καταδεικνύουν ότι καθώς οι πάγοι λιώνουν, στην ατμόσφαιρα εκλύονται τοξικές ουσίες – αποτέλεσμα της ρύπανσης των τελευταίων δεκαετιών.

Η έρευνα αφορά την παρουσία στον πάγο των λεγόμενων ανθεκτικών οργανικών ρυπαντών (POP), που χρησιμοποιούνταν ευρέως στη γεωργία μέχρι πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν και απαγορεύτηκαν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, στον απόηχο μελετών που κατέδειξαν ότι είναι επικίνδυνοι για την υγεία και για το περιβάλλον. Όπως προδίδει και η ονομασία τους ωστόσο, αυτά τα χημικά αποδείχθηκαν όχι μόνο ιδιαίτερα ανθεκτικά, αλλά και ικανά να μεταφερθούν σε περιοχές πολύ μακριά από εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν.

Έτσι, μεγάλη ποσότητα POP κατέληξε στην Αρκτική, όπου χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, «παγιδεύτηκε» στον πάγο, στο νερό και στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκλυθεί στο περιβάλλον. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι πάγοι λιώνουν, τα επικίνδυνα αυτά χημικά εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μεγάλη ποικιλία ανθεκτικών οργανικών ρυπαντών έχουν επανενεργοποιηθεί στην ατμόσφαιρα της Αρκτικής της τελευταίες δύο δεκαετίες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας ότι η υπερθέρμανση της περιοχής θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για τη μείωση της έκθεσης του περιβάλλοντος και των ανθρώπων σε αυτά τα τοξικά χημικά», γράφουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων συνιστούν «καμπανάκι» ακριβώς γιατί τα POP μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα, να διεισδύσουν στην τροφική αλυσίδα και στο νερό και να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο – και όχι μόνο- οργανισμό. Επιπλέον, τα χημικά αυτά, που έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο έμβρυο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/07/blog-post_541.html#ixzz1TDyeSJQR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: