Η σημερινή κρίση είναι η σύγκρουση αγορών και πολιτικής παγκόσμια


Η σημερινή κρίση είναι η σύγκρουση αγορών και πολιτικής παγκόσμια

Σωτήρης Κούκιος

Πανικός στις αγορές και επίθεση στις οικονομίες Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου, Κύπρου. Η πτώση όμως των χρηματιστηρίων είναι παγκόσμια και αναδεικνύει όλες τις αδυναμίες έλλειψης οποιουδήποτε πολιτικού ελέγχου στην λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας.

Όλο και περισσότερο μιλάνε οι κυβερνήσεις για την κερδοσκοπία των αγορών. Μόνο που πρέπει κάποτε να πούμε με ονόματα και διευθύνσεις αυτές τς αγορές. Και βασικά να ομολογήσουμε ότι αυτές οι περιβόητες «αγορές» είναι .. όλοι εμείς. Και αυτό γιατί τα λεφτά που έχουν επενδυθεί σε ομόλογα κρατών είναι από τους θεσμικούς επενδυτές (δλδ τράπεζες και funds) που τα λεφτά τα βρήκαν από τον φορολογούμενο- καταθέτη. Οι δε επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών στηρίχτηκαν στην «υπόσχεση» της σταθερότητας των επενδύσεων αυτών και της απόδοσης κερδών που με την σειρά τους οι τράπεζες θα έδιναν στον φορολογούμενο- καταθέτη. Άρα; φαύλος κύκλος η σημερινή κατάσταση, που όμως η ρίζα του κακού οφείλεται στην μη τήρηση της υπόσχεσης από τις κυβερνήσεις και ειδικά αυτές της Ευρώπης.

Γιατί μετά από μια δεκαετία από την εισαγωγή του ευρώ ανακαλύψαμε ότι η ανάπτυξη ήταν πρόσκαιρη ενώ αντίθετα τα ελλείμματα είναι διογκωμένα. Ιστορικά ελλείμματα; Πρόσκαιρα ελλείμματα; Οφείλονται και αυτά στις λάθος πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων; Ή στην ίδια κερδοσκοπική λειτουργία των θεματοφυλάκων της αγοράς (δλδ τις τράπεζες);

Το γεγονός είναι ένα : οι επενδυτές, δηλαδή όλοι μας, δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στο «πολιτικό» οικοδόμημα του ευρώ και κατά συνέπεια της ΕΕ. Και όχι μόνο : οι παλινωδίες στην συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μεταξύ Ρεμπουμπλικάνων και Δημοκρατικών καθώς και η αστάθεια μετά την καταστροφή της Ιαπωνικής αγοράς «άπλωσαν» την ανασφάλεια και την κρίση. Προφητικός ο Παπανδρέου στις 28/04/2010 σε ένα συνέδριο του Economist είπε :

«Για όσους από εσάς δεν έχουν πεισθεί ακόμα, υπάρχει περαιτέρω απόδειξη ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν ορθολογικά, εξ ορισμού. Τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα σήμερα είναι πέραν κάθε λογικής και αυτό δείχνει, αφενός, την απόλυτη έλλειψη νηφαλιότητας των αγορών και, το χειρότερο, το μέγεθος της κερδοσκοπικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας. 

Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε. Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα……κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα.»

Το ερώτημα όμως είναι για τους απανταχού ψηφοφόρους : μια παγκόσμια διακυβέρνηση που θα ανακυκλώνει τις ίδιες «ανίκανες» να αντιμετωπίσουν την κρίση ηγεσίες; Γιατί δυστυχώς σαν τον Σαμαρά υπάρχουν πολλοί ανά τον πλανήτη και αυτή την στιγμή όπως αυτός λαϊκίζει εδώ το ίδιο κάνουν οι αντίστοιχοί του σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Κύπρο. Προφανώς θεωρώντας ότι στο παγκόσμιο χάος έχουν την «μαγική» λύση. Αλλά μάλλον σαν μαθητευόμενοι μάγοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: