Τα βήματα για γρηγορότερη σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Picture 0 for 8 βήματα για γρηγορότερη σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σε δραστική μείωση του χρόνου χορήγησης των συντάξεων προχωρεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δρομολογώντας διαδικασίες οι οποίες θα αποσυμφορήσουν το υφιστάμενο σύστημα. Τα τμήματα απονομής συντάξεων έχουν επιβαρυνθεί με χιλιάδες αιτήσεις υποψήφιων συνταξιούχων οι οποίες είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν σε εύλογο χρόνο (πχ 3 μηνών).

Τα μέτρα αποσυμφόρησης που πρόκειται άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να «ανασάνει» το σύστημα, είναι τα εξής:

1) Χορήγηση προσωρινής σύνταξης εντός 1,5 μήνα από την υποβολή της αίτησης, εάν ο ασφαλισμένος ασφαλίστηκε στην διάρκεια του εργασιακού του βίου σε ένα ταμείο και εντός 2,5 μηνών εάν ασφαλίστηκε σε περισσότερα του ενός ταμεία (περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης). Το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα ανέρχεται στο 80-90% της οριστικής σύνταξης,

2) Στην ιστοσελίδα www.ika.gr λειτουργεί μηχανισμός θεμελίωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδοτικού δικαιώματος και είναι προσβάσιμος ήδη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

3) Πρόκειται να συντομευθούν οι διαδικασίες πληρωμής της σύνταξης μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ)

4) Θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του συνταξιοδοτικού φακέλου στον ενδιαφερόμενο μέσω του διαδικτύου (work-flow). Το σύστημα αυτό σήμερα χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εργάζονται στα τμήματα απονομής συντάξεων.

5) Αυστηροποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου μόνιμης διαμονής του συνταξιούχου (ήδη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα πρέπει όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να δηλώσουν με την φυσική τους παρουσία στο ΙΚΑ ή στις τράπεζες. όπου υποχρεωτικά διαθέτουν λογαριασμό ο ποίος πιστώνεται με την σύνταξή τους, ότι βρίσκονται στη ζωή, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χορήγησή της). Σε περίπτωση που διανύθηκε ασφαλιστικός χρόνος σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και συνυπολογίστηκε για την συμπλήρωση 4500 ημερών ασφάλισης δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις των κατωτάτων ορίων σύνταξης.

6) Αποκεντρώνεται στο προσεχές διάστημα η αρμοδιότητα απονομής σύνταξης από τα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η αντίστοιχη αρμοδιότητα μεταφέρεται και στα Τοπικά Υποκαταστήματα.

7) Ανακαθορίζονται τα ασφαλιστικά όρια των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σκοπό τον εξορθολογισμό τους και την αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα) που δέχονται περίπου το 65-70% των αιτημάτων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να διαφέρει το Υποκατάστημα πληρωμής της σύνταξης του ασφαλισμένου, από το Υποκατάστημα λήψης άλλων παροχών!!!

8) Καταμέτρηση όλων των ημερομισθίων των ασφαλισμένων και ψηφιοποίησή τους πριν την συνταξιοδότηση, ώστε να είναι ευκολότερη η διαδικασία χορήγησης της σύνταξης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: