Xρεοκοπία και δυνατότητες της Ελλάδας για ανάκαμψη, με απλά λόγια


υπολογισμός κρατικού προϋπολογισμούΟ παρακάτω ετήσιος προϋπολογισμός δείχνει ανάγλυφα το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας που συζητάμε εδώ και καιρό.

Εδώ και δεκαετίες το κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει και το πρόβλημα κάθε χρόνο μεγεθύνεται.

Κάθε χρόνο έχουμε έλλειμμα και μάλιστα πρωτογενές.

Αν το υπόλοιπο της αφαίρεσης έσοδα – έξοδα βγει μικρότερο του μηδέν, τότε αυτό το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται έλλειμμα. Το έλλειμμα εμφανίζει πόσα περισσότερα από τις εισπράξεις του, σπαταλάει το κράτος.

ΕΣΟΔΑ (σε δις ευρώ)

ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ (π.χ. φόρος μισθ. υπηρεσιών) 19,00
ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ (π.χ. ΦΠΑ) 30,00
ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 6,40
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ -6,40
ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ 49,00

ΕΞΟΔΑ (σε δις ευρώ)

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 23,80
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 3,35
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2,25
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΩΝ 16,60
ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (χωρίς μισθούς) 1,00
ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (χωρίς μισθούς) 4,00
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ (χωρίς μισθούς) 1,70
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2,20
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔ/ΣΗΣ 4,50
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΕΚΟ (χωρίς τους μισθούς) 0,60
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΕΞΟΔΩΝ 60,00
+ ΤΟΚΟΙ 16,00
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 76,00
Πηγή: CAPITAL
Αν από το έλλειμμα, βγάλουμε έξω τα λεφτά που πληρώνει το κράτος για τόκους δανείων, το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται πρωτογενές έλλειμμα. Το πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζει αποκλειστικά τα φετινά ελλείμματα του κράτους, απαλλαγμένα από τους τόκους των συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος. 

Συγκεκριμένα ο παραπάνω προϋπολογισμός έχει αποτέλεσμα:

49δις έσοδα – 76δις έξοδα = -27δις (έλλειμμα)

27δις έλλειμμα – 16δις τόκοι = 11δις πρωτογενές έλλειμμα


Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, τα έξοδα της χώρας μας ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Τα παραπάνω λεφτά που ξόδευε το κράτος, τα δανείζονταν από τις αγορές. Σιγά-σιγά όμως υπερχρεώθηκε, οπότε οι αγορές έπαψαν να μας δανείζουν (μας δανείζουν, αλλά με υπερβολικό επιτόκιο).

Τα δανεικά μιας χώρας αφορούν ομόλογα τα οποία λήγουν σε διάφορες ημερομηνίες. Λήγουν, όπως οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Αν δεν τα πληρώσεις στην ώρα τους, τότε η χώρα μπαίνει σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, διακόπτεται ο δανεισμός και γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να διακανονιστεί η αποπληρωμή των χρεών, μαζί με κάποιο σκόντο στο χρέος, ώστε η χώρα να τα αποπληρώσει χωρίς να διακόψει τις στοιχειώδης λειτουργίες της. Κατόπιν, και μέχρι να δημιουργηθούν περιθώρια δανεισμού, η χώρα θα οδεύει με τις δικές της παραγωγικές δυνάμεις (βερεσέ γιοκ, δηλαδή, για αρκετά χρόνια).

Τι προβλέπονταν, αν δεν πηγαίναμε στη τρόικα;

Μετά τις διαπραγματεύσεις και τους διακανονισμούς, η Ελλάδα ακαριαία θα έπρεπε να τακτοποιήσει τα ελλείμματα (δεν θα μπορούσε άλλο να ξοδεύει περισσότερα από όσα διαθέτει).

Με δεδομένο ότι 25% είναι το ανώτατο ιστορικά σκόντο που……παραχωρήθηκε ποτέ σε χώρα, το δημόσιο θα πλήρωνε τουλάχιστον 11δις για τόκους (αντί 16) + 11δις πρωτογενές έλλειμμα, σύνολο 22δις λιγότερα λεφτά στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο.

Εκτός από τα μη αναγκαία, αναγκαστικά θα κοβόντουσαν άγαρμπα και μέρος των εξόδων που προορίζονται για τη δημόσια υγεία και ασφάλιση, καθώς και επιπλέον περικοπή μισθών (από τους ήδη πετσοκομμένους). Αν ρίξετε μια ματιά στη πιο πάνω διάρθρωση του προϋπολογισμού, θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Από την άλλη μεριά (των εσόδων), δεδομένου ότι σε καθεστώς χρεοκοπίας οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα ήταν πολύ φτωχότεροι για να πληρώσουν φόρους, θα έμεναν πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους. Οπότε τα 22δις έλλειμμα, σύντομα θα γίνονταν ακόμα περισσότερα. Είναι βέβαιο ότι για πολλά χρόνια (άγνωστο μέχρι πότε) θα φυτοζωούσαμε οικονομικά σε χειρότερες από τις σημερινές συνθήκες.

Επιπλέον θα βγαίναμε από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Οπότε θα ήταν αμφίβολο αν θα ανακάμπταμε ποτέ οικονομικά, όντας ανταγωνιστές (πλέον) των πανίσχυρων Ευρωπαίων γειτόνων μας.


Σε τι ακριβώς μας εξυπηρετεί η τρόικα;

Αφού οι αγορές δεν δανείζουν το Ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εισπράξει από την στεγνή τσέπη του Έλληνα πολίτη τα τουλάχιστον 22δις που λείπουν (σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών). Αντ’ αυτού, η τρόικα δανείζει στο Ελληνικό δημόσιο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ώστε να δώσει στη κυβέρνηση το χρόνο να νοικοκυρέψει την οικονομία, να κάνει μεταρρυθμίσεις, για να εισπράξει από την ανάπτυξη της χώρας και όχι από τα άδεια πορτοφόλια. Κάτι σαν δάνειο για επένδυση που θα εξοφληθεί από τα κέρδη.

Παράλληλα η ΕΕ έχει επιβάλλει στις αγορές 21% μείωση του χρέους μας, οπότε βαίνουμε ομαλά προς ελάφρυνση των τόκων και αποκατάσταση του χρέους.

Πρακτικά έχουμε χρεοκοπήσει, όμως με αισθητά διαφορετικό τρόπο. Το γεγονός ότι είμαστε εντάξει με τις αγορές (έστω και τυπικά) και παραμένουμε στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, δεν αφήνει περιθώρια στο χρέος να αυξηθεί λόγω αθέτησης πληρωμών και λόγω αποπληρωμής του χρέους σε συνάλλαγμα,

οπότε θα μειωθεί ο χρόνος επιστροφής στην ανάπτυξη και μάλιστα εντός της πανίσχυρης ΟΝΕ, ενός ιδιαίτερα πρόσφορου χώρου για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Όμως, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα αυτό, προϋποθέτει η κυβέρνηση να κάνει γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος ώστε:

 • να απαλλαγεί από τα περιττά βάρη στα έξοδα (προβληματικές ή άσκοπες κρατικές επιχειρήσεις, επιδόματα, κρατικοδίαιτες πρακτικές),
 • να αυξήσει τα έσοδα (απελευθέρωση επαγγελμάτων, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού)
 • και να κινηθεί δραστήρια για προσέλκυση επενδύσεων (επιπλέον φορολογικά έσοδα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη).

Διαφορετικά αν συνεχίσουμε να παίρνουμε δανεικά από την τρόικα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο δεν πρόκειται να μας σώσουν, αλλά θα μας βάλουν βαθύτερα στο λάκκο, αφού θα χρεωνόμαστε περισσότερο για να πετάμε τα χρήματα στις ίδιες προβληματικές καταστάσεις που μας έφεραν έως εδώ.

 


Αφού κάναμε ότι μας είπε η τρόικα, γιατί δεν βλέπουμε βελτίωση;

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα αυτά που συμφώνησε με την τρόικα. Η κυβέρνηση συμφώνησε να επιβάλλει γρήγορα μεταρρυθμίσεις, ώστε όσο η τρόικα σταδιακά θα αποχωρεί, το κενό να καλύπτουν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι από τους στεγνωμένους πολίτες. Αντί η κυβέρνηση να επενδύσει τα δανεικά της τρόικας, τα πετάει σε «ένα βαρέλι δίχως πάτο» μεγαλώνοντας το πρόβλημα του χρέους αντί να το μικραίνει.

Τελικά μας κάνουν ψυχικό οι Ευρωπαίοι;

Ασφαλώς ΟΧΙ! Οι Ευρωπαίοι τα δικά τους συμφέροντα προστατεύουν. Προτιμούν να το περάσουμε «στα μαλακά» επειδή αφενός έχουν «ανοιχτεί» αρκετά στην Ελλάδα (με ομόλογα και άλλες επενδύσεις). Αφετέρου, σε μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας, κινδυνεύει με διάλυση ολόκληρη η Ευρωζώνη, επειδή δημιουργείται προηγούμενο ανασφάλειας και στα ομόλογα των υπολοίπων εταίρων μας.


Τι μένει να κάνουμε τώρα;

Από τους προϋπολογισμούς μας λείπουν τουλάχιστον 11δις κάθε χρόνο (πρωτογενές έλλειμμα), ανεξάρτητα από τα χρέη μας (το ίδιο θα ήταν κι αν δεν είχαμε καθόλου χρέος). ΑΥΤΟ πρέπει άμεσα να αλλάξει μειώνοντας τα έξοδα και αυξάνοντας τα έσοδα. Σε αυτή τη βάση, η πολιτική κουβέντα κινείται κυρίως στα εξής επίπεδα:

 • Πως θα γίνει αυτό; Τι θα κόψουμε πρώτο, τι τελευταίο και με ποιο τρόπο;
  Κάποιοι λένε να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να εκσυγχρονίσουν το κράτος.
  Κάποιοι λένε να μαζέψουν φόρους απ’ τους πλούσιους φοροφυγάδες
 • Ποιος ο απολογισμός πεπραγμένων της κυβέρνησης; Γίνεται αποτελεσματικά το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας ή όχι;
  Κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για να απαλλαχτούμε γρήγορα από το πρωτογενές έλλειμμα.
  Κάποιοι πάλι λένε ότι είναι νωρίς για αυτό ακόμα.

Έξω από αυτή τη βάση συζήτησης, λιγότερο συχνά, ακούγονται και φωνές που ισχυρίζονται να βγούμε από την ΕΕ και να μη πληρώσουμε φράγκο στους δανειστές μας. Αυτές οι φωνές ωστόσο, ανεξάρτητα αν αυτό που ισχυρίζονται είναι εφικτό ή όχι, δεν δίνουν κάποια πειστική απάντηση αναφορικά με το που θα βρεθούν τα τουλάχιστον 11δις πρωτογενές έλλειμμα που θα λείψουν από τα ταμία του κράτους κάθε χρόνο και αν «βρεθούν» γιατί να μην εξοικονομηθούν από τώρα, εντός της ΕΕ που είναι και το ζητούμενο.

Εκτιμώ ότι δεν είναι ψύχραιμες οι λύσεις «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι» και μάλλον τροφοδοτούνται από ακραίες αριστερές πεποιθήσεις που ονειρεύονται την Ελλάδα έξω από οποιοδήποτε δυτικό σχήμα (ΕΟΚ, ΝΑΤΟ κλπ).

http://www.antiktypos.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: