Ποια είναι τα οφέλη στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων μετά την 35ετία


Picture 0 for Ποια είναι τα οφέλη στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων μετά την 35ετία

Ο δημόσιος υπάλληλος που συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση 35 ετών ασφάλισης δικαιούται προσαύξηση 1/35 για κάθε επιπλέον έτος, στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Το τελικό ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με συντελεστή 80%  από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 31/12/2007 και με συντελεστή 76% στο μέσο όρο αποδοχών από 1/1/2008 μέχρι σήμερα.
Στον χρόνο υπηρεσίας συνυπολογίζεται τυχόν αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης και στην περίπτωση που διανύθηκε χρόνος ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα εκτός του δημοσίου τότε,  για όσους διορίστηκαν στο δημόσιο μέχρι 31/12/1992 ο χρόνος αυτός προσμετράται ως συντάξιμος κατόπιν εξαγοράς, για όσους όμως διορίστηκαν από 1/1/1983 και μετά ισχύουν οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος συνυπολογίζεται χωρίς εξαγορά.
Κάθε περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία, συνεπάγεται προσαύξηση στο ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος (έστω και παρά τη μείωση που συντελέστηκε σε ποσοστό 10%).
Για παράδειγμα η συνταξιοδότηση για υπάλληλο ο οποίος μισθολογικά κατείχε το 1ο Κλιμάκιο, για κάθε έτος πέραν της 35ετίας, το ποσό της προσαύξησης μηνιαίως ανέρχεται σε 35-40 ευρώ για την κύρια σύνταξη και σε 20 ευρώ για την επικουρική.
Το τελικό ποσό της σύνταξης σταματά να προσαυξάνεται στα 37 έτη, όταν όλος ο χρόνος διανύθηκε στο δημόσιο και στα 40 έτη όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Όφελος θα προκύψει και για το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που μπορεί να φθάσει τα 2000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι εντός του  Σεπτεμβρίου αναμένεται η λήψη αποφάσεων για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο, αν οι περικοπές θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους των επικουρικών ταμείων και από πότε θα αρχίσει η περικοπή. Με δεδομένη την δεινή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και κάτω από την πίεση που ασκεί η «τρόικα» για την εφαρμογή του μνημονίου, κάθε πρόβλεψη αποτελεί δύσκολο γρίφο.
Παράδειγμα συνταξιοδότησης υπαλλήλου με 35 χρόνια υπηρεσίας, με βασικό μισθό κατά την αποχώρηση 1341 ευρώ και με αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας 2 ετών. Πότε και πώς συνταξιοδοτείται;
Ο υπάλληλος του παραδείγματός μας διορίστηκε πριν την 1/1/983 και συνεπώς μπορεί αμέσως να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπλήρωσε 35 χρόνια υπηρεσίας. Το ποσό της κύριας σύνταξης που θα δικαιούται ανέρχεται περίπου στα 1180 ευρώ, ενώ με την συμπλήρωση 36 ετών η σύνταξή του θα αυξηθεί περίπου κατά 40 ευρώ και με την αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας θα αυξηθεί κατά 120 ευρώ μηνιαίως.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: