Eurostat: Αξιόπιστη η Ελληνική Στατιστική Αρχή


Ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία μέσω του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Απαντήσεις στις καταγγελίες πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων έδωσε σήμερα η Eurostat μέσω του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. 

Στην ανακοίνωση της Eurostat επισημαίνεται ότι «το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat».

Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010.

Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.

Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές.

Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων.

Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

Έκτοτε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA
95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους.

«Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011.

Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας.

Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων· τούτο επέτρεψε στην ΕΛΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων
στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καμία βάση δεν έχουν οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή και περιείχαν υπερεκτιμήσεις του χρέους και του ελλείμματος της χώρας.

Η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Γιούροστατ, με την οποία είχαμε πλήρη και στενή συνεργασία.

Ακριβώς επειδή τους εφαρμόσαμε δεν υπήρξαν επιφυλάξεις.

Στην κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση προέβη ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του, επέμεινε πολλές φορές ότι «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο με την Εurostat, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και με διεθνείς οργανισμούς.

Χαρακτήρισε δε «μεγάλο επίτευγμα» τη δημοσίευση δύο φορές και χωρίς αστερίσκους από την Εurostat των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6 % στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ
των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί.

«Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι η αύξηση του κατά 5,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο σουάπς της «Γκόλντμαν Σακς» του 2001, το οποίο είχε αναθεωρηθεί δύο φορές.

«Όλη η διαδικασία δεν έγινε επί τροχάδην.

Αντίθετα ήταν λεπτομερειακή, διεξοδική διήρκησε πέντε μήνες.

Για πρώτη φορά έγινε έρευνα ανεξόφλητων υποχρεώσεων και εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν χρέη της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα όχι μόνο από την Eurostat αλλά και όλους τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.

Οι εταίροι μας αλλά και όλοι και οι αγορές τα θεωρούν για το 2009 ως πλήρως αξιόπιστα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: