Από τον συναισθηματισμό στον ορθολογισμό10/23/2011 Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική

 

Toυ Ηλία Μόσιαλου*

Σήμερα στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το πρόβλημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε απλά το ζήτημα του χρέους. Το πέρασμα σε πρωτογενή πλεονάσματα σίγουρα θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, αλλά αν δεν προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές και πολιτικές αλλαγές, γρήγορα θα γυρίσουμε στην αφετηρία που μας οδήγησε εδώ.
Χρειάζεται άμεσα επαναδιατύπωση του πλαισίου λειτουργίας της χώρας και των κανόνων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Οικοδομήσαμε ένα καταναλωτικό μοντέλο, που στηρίχτηκε στη δανειοδότηση και όχι στην παραγωγή. Το μοντέλο αυτό νομιμοποιούνταν από τον ισχυρό και πανταχού παρόντα κρατισμό, τον λαϊκισμό και την κομματοκρατία και επιβίωνε μεταθέτοντας τα προβλήματα.

Το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης ήταν έκδηλη…


…η κυριαρχία του συναισθηματισμού και της ασάφειας στην πολιτική ζωή, αντί της υπευθυνότητας και των συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση προβλημάτων. Στον κυριαρχούμενο από τα συναισθήματα πολιτικό λόγο ανταποκρίνονται πολιτικές στάσεις, οι οποίες ιεραρχούν πάνω από όλα την προσωπική ευθιξία και όχι το συμφέρον της χώρας. Στις πολιτικές στάσεις που πάνω από όλα ιεραρχούν την αποτελεσματική δράση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος συνάδουν πολιτικές ορθολογισμού, διαλόγου και συναινετικών λύσεων.
Στην Ελλάδα, λόγω των εφαρμοζόμενων εκλογικών συστημάτων, τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά, αντίθετα με τη δομή των ευρωπαϊκών κομμάτων, η οποία εστιάζει σε ιδεολογικές διαφορές. Η πολυσυλλεκτικότητα μεταφέρει εντός των κομματικών σχηματισμών τις ιδεολογικές αναζητήσεις και τις εσωκομματικές συναινέσεις και αποκλείει τις διακομματικές συναινέσεις. Αυτή η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η χώρα. Το σημερινό ελληνικό ζήτημα εμφανίζεται σε μια χώρα που η προηγούμενη λειτουργία της (δημόσια διοίκηση, ρυθμιστικές αρχές, παραγωγικό μοντέλο) δεν ήταν και τόσο λειτουργική. Συσσωρεύτηκαν προς επίλυση προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Ο πολιτικός και κοινωνικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί σημαντικά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χρειάζεται να ανατρέψουμε αδράνειες και λειτουργίες, που αφορούν όχι μόνο το δημοσιονομικό μας σύστημα, αλλά ολόκληρο το παραγωγικό μας μοντέλο.

Πώς ανταποκρίνεται η Ν.Δ. σε αυτές τις ανάγκες; Η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των καταστάσεων. Αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, είτε θέτει ζητήματα ευθιξίας, είτε θεωρεί πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα. Είναι μια πολιτική, η οποία επειδή ακριβώς πάνω από όλα τοποθετεί το κομματικό συμφέρον και την κομματική συσπείρωση, αδιαφορεί για το γεγονός πως όλοι οι συγγενείς πολιτικοί χώροι της Ν.Δ. στην Ευρώπη απορρίπτουν τις θέσεις της. Οι προτάσεις της Ν.Δ. για την οικονομική πολιτική δεν έχουν πείσει του Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, παρότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι κεντροδεξιές. Η Ν.Δ. πιστεύει πως όλα θα λυθούν ως διά μαγείας μέσα σε καθεστώς φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ παράλληλα θα μειώνεται το έλλειμμα. Αυτά όμως είναι πολιτικές τετραγωνισμού του κύκλου. Αυτή η πολιτική στάση υποτιμά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας συνεχίζονται σε ένα ακόμα υπό διαμόρφωση και ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης σε αυτές θα πρόσθετε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στις διεκδικήσεις της χώρας.

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες, το πολιτικό και κομματικό τους σύστημα έδειξε και δείχνει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Σε εμάς η αντιπολίτευση αποκλείει παρόμοιες στάσεις. Αυτό εκπέμπει αρνητικά μηνύματα για τη χώρα και τις πολιτικές της δυνάμεις. Η πολιτική των απαραίτητων συναινέσεων σε εποχές, μάλιστα, διάψευσης των μεγάλων προσδοκιών και ψευδαισθήσεων, όχι μόνο δεν σημαίνει κατάργηση των πολιτικών, κομματικών και ιδεολογικών διαφορών, αλλά αντιθέτως ανοίγει τον δρόμο για να περάσουμε από την πόλωση στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

* Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι υπουργός Επικρατείας. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: