ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΡΤΙΔΑ !…


Και για όποιον δεν κατάλαβε το θέμα είναι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ευρωπαϊκών και ελληνικών, να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκύψουν κρατικοποιήσεις τους.
Μεγαλομέτοχοι και διοικήσεις έχουν συμφωνήσει σε κούρεμα 50 και 60%, δέχονται την απομείωση των ομολόγων που κατέχουν, δέχονται την διαδικασία αναζήτησης νέων κεφαλαίων, μέσω της προσφυγής και σε κρατικά ταμεία, (τύπου ΤΧΣ), εκείνο που δεν δέχονται είναι να χάσουν λεφτά και πόστα ! Κι αυτό το ενδεχόμενο παίζει εφ΄ όσον τα κεφάλαια που θα βάλουν τα κράτη μπουν με τη μορφή κοινών μετοχών κι όχι προνομιούχων ή αλλιώς πως…
Η επωφελέστερη, βέβαια, λύση θάταν η εμπλοκή στην ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών του EFSF, οι ενισχύσεις του οποίου, σίγουρα, δεν θα μετατρέπονταν σε κοινές μετοχές. Αυτή όμως η λύση, που από την αρχή προωθούσε ο Σαρκοζί, για λογαριασμό των γαλλικών τραπεζών, δεν φαίνεται να περνάει από το πείσμα της Μέρκελ και των Γερμανών ή, τουλάχιστον, δεν περνάει καθαρή. Μάλλον η ανάμειξη του EFSF στη διαδικασία της ανακεφαλαίωσης, θάναι παρεμπίπτουσα σε τρίτο ή τέταρτο στάδιο κι όχι ουσιαστική…
Το ό,τι και οι έλληνες τραπεζίτες είναι αναφανδόν υπέρ της πρότασης Σαρκοζί και της κύριας συμμετοχής του EFSF, συνάγεται και από τις βρισιές και τα «κοσμητικά» επίθετα, που ακούγονται στα γραφεία, αλλά και τους διαδρόμους των διοικήσεων όλων των ελληνικών τραπεζών, κατά της Μέρκελ κι σ΄ οτιδήποτε αυτή εκφράζει.

Αυτός είναι και ο λόγος, που το «σινάφι» πήρε δημόσια θέση κατά του εκτεταμένου haircut των ελληνικών ομολόγων, επιστρατεύοντας, προς τούτο και τον ΣΕΒ.

Παράλληλα, η επιθετική στάση που κράτησε τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός, απέναντι στις τράπεζες και τους τραπεζίτες, δείχνει πως, ανεξάρτητα του τι θέλει ο ίδιος, εκτιμά πως οι εξελίξεις θα τους στριμώξουν και γι αυτό επιχειρεί να προαντιμετωπίσει τις αιτιάσεις και τις αντιδράσεις τους.

΄Εχουμε, λοιπόν, μια σκληρή παρτίδα πόκερ, σε πολύ υψηλό οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, στη διάρκεια της οποίας, οι παίκτες – πρωταγωνιστές, μόνο σ΄ ένα πράγμα, φαίνεται να συμφωνούν : στις δυσκολίες και στα δεινά που έρχονται για τον ελληνικό λαό, (πέρα απ΄ αυτά που έχει υποστεί ως τώρα), τον οποίον τον θέλουν και τον υπολογίζουν στη γωνία, απλό θεατή και αγογγύστως υποφέροντα !

Για πόσο, όμως, όλοι τους, εδώ και έξω, θα μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους χωρίς τον …»ξενοδόχο» ?…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: