Συνέντευξη του εμπνευστή της ομάδας «Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο»


Συνέντυευξη του εμπνευστή της σελίδας «Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο» φιλοξενεί η εφήμερίδα της Ρόδου «Γνώμη» και δόθηκε στηνΔημοσιογρο Ρένα Βενιανάκη.
Ο Θ. Καραγιάννης ξεκαθαρίζει πως «οποιεσδήποτε απόψεις εκφράζουν τον ίδιο προσωπικά και όχι το group στο σύνολό του».

 

Είστε ο εμπνευστής της ομάδας «Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο». Γιατί; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή τη κίνηση;

Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την ανάγκη να βρεθούμε σε ένα διαδικτυακό τόπο άνθρωποι που πιστεύουμε στο όραμα, τις δυνατότητες, την εν γένει πολιτική υπόσταση του Γιώργου Παπανδρέου. Ενάντια στο ρεύμα της εποχής, την γενικότερη αντίληψη, αν θέλετε, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, πράγμα που οφείλεται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Ποιοι είναι αυτοί κατά την γνώμη σας ;

Κυρίαρχος παράγοντας είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που από την αρχή τον θεώρησε επικίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη του. Απόδειξη πως οι επί δύο χρόνια αλαλάζοντας μηχανισμοί της παραπληροφόρησης και του ντοπαρίσματος των δικαίως -κατά πλειοψηφία- αγανακτισμένων Ελλήνων σίγησαν μόλις τα πυρά που οδήγησαν ηθελημένα στον εντελώς λάθος στόχο έκαναν την δουλειά τους.

Επί δύο χρόνια βιώσαμε έναν απίστευτο πόλεμο προς αυτόν που μας ανακοίνωσε την αρρώστια και την θεραπεία και όχι αυτούς που μας την μετέδωσαν. Με πρωταγωνιστή ένα πολιτικό σύστημα που προτιμά την μετάλλαξη από την αλλαγή, το προσωπείο από την ειλικρίνεια, το χάιδεμα στα αυτιά από την σκληρή αλήθεια και που εξακολουθεί να διαχειρίζεται μυαλά και συνειδήσεις προκειμένου να εξακολουθεί να υπάρχει.

Εκμεταλλεύτηκαν την δύσκολη θέση που περιήλθε ο Ελληνικός λαός και σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, τζογάροντας αρκετές φορές το μέλλον της ίδιας της χώρας έπαιζαν με το συναίσθημα και όχι με την λογική του απλού πολίτη. Το ζήτημα τους ήταν εξ αρχής να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Παπανδρέου και να απορροφήσει ο ίδιος όση περισσότερη από την έκρηξη γίνεται. Με ένα σωρό απίθανα σενάρια και κοντόφθαλμες ως αστείες θεωρίες μπέρδεψαν τους πάντες και τα πάντα και φτάσαμε να θεωρούμε δεδομένο πως φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής έτσι ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη.

Ο κάθε απίθανος τύπος έβρισκε βήμα και έκανε οικονομικές αναλύσεις πείθοντας μας εν τέλει πως όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ξύπνησε στραβά ένας σαδιστής σχιζοφρενής πρωθυπουργός που χωρίς κανένα λόγο βύθιζε τον λαό του στην ανέχεια. Και επειδή η σχιζοφρένεια εντοπίζεται κλινικά -άρα και διαψεύδεται- μπήκε σε εφαρμογή η παλιά δοκιμασμένη συνταγή του δωσίλογου, του εθνοπροδότη, του εξυπηρετητή των ξένων συμφερόντων. Και δούλεψε βεβαίως αυτή την φορά τόσο καλά όσο και τις προηγούμενες στην ελληνική ιστορία.

Όλα αυτά είχαν σαν κατάληξη να χαθεί χρόνος οπλισμού της κοινωνίας μας με τα σωστά όπλα αφού αλλού κοίταζε και αλλού ήταν το πρόβλημα. Εκτός και αν είναι ο Παπανδρέου πρωθυπουργός και της Ιρλανδίας και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και του Βελγίου και της Ιταλίας και της Γαλλίας (οσονούπω).

Τώρα το γεγονός πως ο Παπανδρέου ήταν αυτός που φώναζε από την αρχή μέσα και έξω από την Ελλάδα πως δεν είναι Ελληνικό το πρόβλημα πέρασε και περνάει ακόμη στα ψιλά.

Ο ίδιος ο Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία. Τώρα πως γίνεται να πρέπει να παραμείνει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ;

Σαφώς και γίνεται εάν και εφόσον το επιλέξει η βάση του Κινήματος ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται. Γνωρίζω πως πολλοί προσπάθησαν σκοπίμως να παρερμηνεύσουν τον τίτλο της ομάδας θεωρώντας αυθαίρετα πως επιδιώκουμε την παραμονή με το έτσι θέλω του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Όταν υποστηρίζεις τον άνθρωπο που άνοιξε όλες τις διαδικασίες πρώτος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων. Όταν υποστηρίζεις αυτόν που για τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης ως και για τον πρόεδρο του ίδιου του Κινήματος θέλησε να αποφασίζει ο ίδιος ο πολίτης και όχι μια κάστα “εκλεκτών και πεφωτισμένων” τότε είναι άκρως οξύμωρο να λες παράλληλα πως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μένει κάποιος με το “έτσι θέλω”. Τώρα ως προς τον χρονικό ορίζοντα, υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς αν γίνουν εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2011 ο χρόνος για να ανακάμψει από μια εσωκομματική διαδικασία το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ λίγος. Αυτές οι διαδικασίες ξέρετε πολύ καλά πως ανοίγουν πληγές που θέλουν καιρό να επουλωθούν. Η τελική απόφαση πάντως πιστεύω πως είναι πολύ κοντά και περιμένω και εγώ όπως και εσείς τις όποιες εξελίξεις.

Πολλοί σύντροφοι σας τον κατηγορούν εκτός των άλλων οτι ανοιξετην κερκόπορτα στην ακροδεξιά…Τι απαντάτε;

Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η κουβέντα ναι μεν αναπαράγεται στα καφενεία διατυπώθηκε όμως επίσημα από τον σύντροφο Γιάννη Παρασκευά. Αν και έχω “πολλά ψωμιά να φάω” πριν διανοηθώ να του αντιπαρατεθώ εντούτοις πιστεύω πως δικαιούμαι να διατυπώσω και τις διαφωνίες και τα ερωτήματα μου όχι τόσο προς τον ίδιο όσο στην άποψη αυτή καθεαυτή.

Είναι άραγε ικανή συνθήκη η κατάληψη της καρέκλας ενός ή δύο Υπουργείων στην κυβέρνηση των καναλαρχών για να υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς ; Γιατί δεν συλλογίζεται για ποιους λόγους συντελείται τόσο η αύξηση των ποσοστών της, όσο και ελαφριά διάθεση που αντιμετωπίζεται πλέον ο ακροδεξιός χώρος από τον μέσο Έλληνα ;

Δεν έπαιξε ρόλο ο προσανατολισμός επί τριάντα και πλέον χρόνια στην δημιουργία ενός κράτους-πατερούλη αντί στην οργάνωση κοινωνιών ; Δεν έπαιξε ρόλο τόσα χρόνια η απαξίωση των κομμάτων που λειτουργούσαν ως μαγαζιά βουλευτών και φυτώρια παραγοντίσκων ; Δεν έπαιξε ρόλο ο συγκεντρωτισμός ; Δεν έπαιξε ρόλο ο φόβος στην κρίση του λαού εντός και εκτός κομματικών διαδικασιών προφανώς γιατί γνωρίζαμε τι είδους πολίτη εκθρέψαμε και δημιουργήσαμε επειδή έτσι βόλευε και έτσι τον κρατούσαμε υπό έλεγχο ;

Δεν έπαιξε ρόλο η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων άρα των ίδιων πολιτικών και του ίδιου (μερικές φορές και ανύπαρκτου) πολιτικού λόγου επί τριάντα και πλέον χρόνια ; Δεν έπαιξε ρόλο η απαξίωση κάθε νέας σκέψης ; Η εξύμνηση και η εφαρμογή σταλινικών μεθόδων ; Η προσκόλληση σε στοιχιωμένα στερεότυπα ; Η βολική εμμονή στις πολιτικές που παρήγαγαν ένα συγκεκριμένο ανθρωπολογικό μοντέλο, αυτό του αμέτοχου και εξαρτώμενου πολίτη μαθημένου στην ευκολία του ρουσφετιού, της αρπαχτής του “έλα μωρέ” ;

Σε όλα αυτά τόλμησε κανείς ποτέ να βάλει ονοματεπώνυμο όπως συμβαίνει τώρα ;

Ανοίγει άραγε την Κερκόπορτα σε ακροδεξιές αντιλήψεις η συγκυβέρνηση τριών μηνών ή η άποψη πως στα κόμματα δεν πρέπει να επιλέγει αρχηγό “ο κάθε πικραμένος” αλλά μια κλειστή ομάδα στελεχών που “ξέρει”. Ξέρει τι ; Πως να συντηρεί το σύστημα ; Πως να επιλέξει τους “καλούς” από τους “κακούς” ; Βάσει ποιας λογικής ; Με ποιο γνώμονα ; Την παραμονή στην εξουσία με οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο κόστος ; Εν κατακλείδι θα ήθελα απλά να πω, όσο κυνική και να είναι η άποψη, οάνθρωπος διαθέτει τόση ελευθερία και τόση δημοκρατία όση είναιικανός να κερδίσει.

Και εφόσον ο άνθρωπος-πολίτης αποφασίσει να επιλέξει την ελευθερία και την ουσιαστική δημοκρατία πρέπει πάνω απ’ όλα να αποδεχτεί ο ίδιος αλλά κυρίαρχα το πολιτικό προσωπικό που επιλέγει να τον εκπροσωπεί πως είναικοινωνικά κατασκευασμένος και όχι ουρανοκατέβατος άρα και αναλώσιμος. Έτσι η ελευθερία του δεν έχει νόημα παρά μόνο στα πλαίσια μιας συλλογικής ελευθερίας, με αναγκαία την αμοιβαία αναγνώριση της ελευθερίας και της άσκησης δημοκρατίας για όλους.

Όλα τα υπόλοιπα οδηγούν στον πατερναλισμό που απέχει ούτε ένα τσιγάρο δρόμο από τον φασισμό.

Ηγετικά στελέχη αλλά και μικρομεσαία δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Παπανδρέου…Ήδη προβάλλουν ως δελφίνοι Βενιζέλος, Λοβέρδος,Χρυσοχοίδης, Διαμαντοπούλου… Θα δούμε να παίζεται το …θέατρο της διάσπασης;

Ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ είναι ο λαός και όσα στελέχη ονομάζονται “ηγετικά” είναι γιατί ο λαός τους τοποθέτησε εκεί. Καλά θα κάνουν να το θυμούνται αυτό. Την πόρτα της εξόδου ας την δείξει όποιος θέλει σε όποιον θέλει. Το ποιος θα βγει από κει τελικά είναι θέμα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα της διάσπασης όσο και αν το απεύχομαι δεν παύω να θεωρώ πως σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και αυτό είναι σημάδι υγείας. Από την άλλη μεριά έχουμε αποδείξει ως χώρος πως μέσα από έντονες περιόδους μόνο πιο δυνατοί βγαίνουμε και όχι διασπασμένοι. Χιλιάδες τα παραδείγματα.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου να συγκροτήθηκε μ΄ ένα σωρό κουσούρια, να πολιτεύτηκε μ΄ ένα σωρό λάθη, αλλά δεν συγκροτήθηκε, ούτε πολιτεύτηκε στη βάση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ελληνικής οικονομικής σκηνής. Ο Παπανδρέου δεν χαρίστηκε ποτέ στους ολιγάρχες και τα όργανά τους τα ΜΜΕ. Γι αυτό και πολεμήθηκε, όσο κανείς, γι αυτό και χτυπήθηκε και χτυπιέται ακόμα.

Η απαραίτητη ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ όμως οφείλει να γίνει σε ιδεολογικό, κατ΄ αρχήν επίπεδο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και στις πολιτικές εξειδικεύσεις, που θ΄ απαντούν στα εντελώς νέα προβλήματα και δεδομένα που δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά. Η όποια ανασυγκρότηση του Κινήματος δεν μπορεί να γίνει στη βάση εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών, ενταγμένων, μάλιστα, σε ευρύτερους σχεδιασμούς και επιδιώξεις των κατεστημένων, των διαπλεκόμενων και των συμφερόντων.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, όσο είναι καιρός, οι δελφινομαχίες κι ας πάψουν οι δελφινομάχοι να χρησιμοποιούν τα βουλευτικά τσιράκια τους, σε ρόλο προωθημένων βλημάτων, κατά του Προέδρου.

Αν οι … “επιτυχημένοι” υπουργοί, του … “αποτυχημένου” Παπανδρέου, θεωρούν πως ως τώρα τους ήταν δύσκολο να περπατήσουν στο δρόμο, θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουν πως η παρουσία τους και η απόπειρα να υποδυθούν τον “μπροστάρη” αλλά και τον “ανήξερο” ή τον “αθώο” στον κομματικό χώρο και σ΄ ένα ευρύτερο κομματικό ακροατήριο, θα είναι πολύ πιο δυσκολότερη. Γιατί κακά τα ψέμματα γνωριζόμαστε όλοι καλά εκεί μέσα. Ίσως για αυτό ορισμένοι τρέμουν το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Πρόεδρος από την βάση και προτιμούν πιο κλειστές διαδικασίες, πιο ελεγχόμενες δηλαδή.

Τι ανταπόκριση έχει η πρωτοβουλία σας;

Αυξανόμαστε μέρα με την ημέρα, σημασία δεν έχει ο αριθμός όμως. Σημασία έχει πως σύντροφοι από όλοι την Ελλάδα βρεθήκαμε και μοιραζόμαστε σκέψεις, προβληματισμούς, ειδήσεις, νεύρα, γέλια… τα πάντα. Αναπτύσσονται σχέσεις και η πολιτική δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό : η τέχνη να δημιουργείς σχέσεις μεταξύ ανθρώπων.

Γνωρίζουμε οτι είστε στο πολιτικό γραφείο του καθηγητή κ.Κρεμαστινού. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα;

Δεν υπάρχει κανένα λόγος για να τίθεται τέτοια ερώτηση και δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της. Για ποιόν λόγο να δημιουργεί πρόβλημα ;

Υπάρχει λοιπόν επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ ; Αν ναι πως ακριβώς τηνφαντάζεστε ;

Είπα και πριν πως η Δημοκρατική Παράταξη πάντα βρίσκει τον δρόμο της. Το ΠΑΣΟΚ περνάει από μια πρωτόγνωρη κρίση απλά και μόνο επειδή κρίση πέρνάει η ίδια η χώρα. Αν κάτι πληρώνει αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η θέληση και η τόλμη του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μην κρυφτεί, να μην φυγομαχήσει. Αυτό είχε ένα κόστος το μέγεθος του οποίου θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα. Θα λιγοστεύει όσο ανοίγουμε τα μάτια μας προς τα έξω, διαπιστώσουμε τι παιχνίδι παιζόταν ακριβώς στις πλάτες μας. Εκεί πιστεύω πως θα δικαιωθούν οι επιλογές και οι χειρισμοί μας, παρόλα τα σφάλματα και τις αστοχίες στο επίπεδο βέβαια που αυτές δεν ήταν ηθελημένες.

Με περισσότερη ηρεμία, σοβαρότητα και κυρίως ευθύνη θα πρέπει να επαναφέρουμε την γνήσια πολιτική σκέψη στο προσκήνιο, να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και τον κακό μας εαυτό και να αναλάβουμε την ευθύνη της κατάθεσης πρότασης όχι μόνο με εθνικό αλλά με οικουμενικό προσανατολισμό βασισμένη στην οδυνηρή αυτή εμπειρία που, όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε ορισμένους, είχαμε την τύχη να μην την ζήσουμε σε όλο της το βάθος.

Μόνο που αυτή η πρόταση θα πρέπει να βασιστεί σε ένα μοντέλο οργάνωσης κοινωνίας που θα αντιστέκεται σε κάθε είδους παθογένεια που κουβαλούσαμε ως τώρα, να γίνει περισσότερο συγκρουσιακή με τους πραγματικούς δυνάστες μας και τα πρότυπά τους, αντιπροτείνοντας ένα άλλο είδος κοινωνικής οργάνωσης που θα καθιστά την πολιτική και την οικονομία υπηρετική του ανθρώπου και όχι του καταναλωτή και του πελάτη. Κοντολογίς χρειαζόμαστε μια πρόταση που θα δομεί και θα αντιλαμβάνεται αλλιώς τους πολίτες και τις μεταξύ τους σχέσεις που πλαισιώνονται και καθορίζονται από αυτό που λέγεται “κράτος”.

* του Θεόδωρου Καραγιάννη

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του group

 

ΠΗΓΗ   http://www.smartpost.gr/2011/5292/

Advertisements

Ένα Σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: