Όλα εδώ πληρώνονται


Αυτά τα τελευταία μέτρα,όπως πάντα, πριν τα επόμενα που κι αυτά θα είναι τα τελευταια μέχρι τα επόμενα κ.ο.κ., προφανώς έχουν ως στόχο την επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να λειτουργεί με λιγότερες εξαρτήσεις, όπως ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές των συμβεβλημένων με την τρόικα ΜΜΕ, αλλά τη διαχείριση της επόμενης χρεοκοπίας.

 

Επί της ουσίας όμως τί συμβαίνει; Η οικονομία μας είναι κατεστραμμένη και δεν αναμένεται να ανακάμψει. Στη γωνία μας περιμένει η επόμενη χρεοκοπία, επομένως φτιάχνουμε τώρα πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, όσες θα έχουν απομείνει. Αν συνεχιστεί το δανειακό πρόγραμμα, αυτό θα πηγαίνει κατά πλήρη αποκλειστικότητα στην εξυπηρέτηση των δανείων. Μέχρι τώρα πήγαινε εκεί μόλις το 85%.

 

Και αν η οικονομία καταστράφηκε ύστερα από δυόμισι χρόνια μνημονίων, δεν τρέχει τίποτε. Εμείς θα έχουμε παραμείνει στο ευρώ.

 

Μια ελληνική έξοδος, πολύ πιθανό να προκαλούσε μια πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των χρεών που η Ελλάδα οφείλει στην ευρωζώνη σε σχέση με μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ. Παρά τα όσα έχουν λεχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους περί διαχειρίσιμου κόστους της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην πραγματικότητα η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα θα πυροδοτούσε εκ νέου την κρίση.

 

Με άλλα λόγια, μας λένε, χρεοκοπήστε εντός ευρώ για να μην τα χάσετε όλα.

 

Μπορεί βέβαια πολλοί αξιωματούχοι στην ευρωζώνη να θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το νόμισμα θα ήταν μια θεμιτή, διαχειρίσιμη και ίσως ωφέλιμη γι’ αυτούς επιλογή, ωστόσο δύσκολα μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος του αγνώστου, αφού ποτέ πριν δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασφαλή πρόβλεψη.

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ως χώρα έχουμε ακόμη διαπραγματευτική ισχύ. Απλώς η κυβέρνηση δεν τη βλέπει ή δεν έχει τα κουράγια να την ασκήσει. Προφανώς προτιμά τον ρόλο του διαχειριστή της επόμενης και προφανώς, όχι τελευταίας χρεοκοπίας. Αρκεί αυτή να είναι εντός ευρώ.

 

Προς το παρόν και μέσα στις επόμενες μέρες περιμένω να ακούσω το δραματικό διάγγελμα του Σαμαρα, όπως κάνανε και όλοι οι προκάτοχοι του. Και όλοι θυμόμαστε τί έλεγε πριν τις εκλογές, ή πριν από ένα χρόνο.

 

Αλλά έτσι είναι η ζωή. Όλα εδώ πληρώνονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: