Βιωσιμότητα του χρέους ή του λαού;


Η Τράπεζα της ΕλλάδοςΗ Τράπεζα της Ελλάδος

“ Ο Αντώνης Σαμαράς δεν λαμβάνει υπόψη το αδιέξοδο της πολιτικής του ”
Του Σήφη Μαμουνάκη
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 02:11

Η σημερινή συζήτηση σχετικά με τα μέτρα περικοπών που πρέπει να ψηφιστούν για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις €, είναι η άμεση συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2012, που υλοποίησε το PSI. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν.

 

1. Όταν στις αρχές του 2012 συζητάγαμε για την υπογραφή ή όχι της νέας συμφωνίας, του μνημονίου 2 και του PSI, πάλι η κουβέντα γινόταν υπό την πίεση της «άμεσης» χρεοκοπίας, καθώς για άλλη μια φορά τα χρήματα τελείωναν (ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φράση του κου Λοβέρδου «δεν υπάρχει σάλιο»). Η υπογραφή της νέας συμφωνίας μάλιστα ήταν και ο λόγος που δεν εκταμιεύτηκε η περίφημη 6η δόση του μνημονίου 1, αυτή που αν δεν παίρναμε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη κ.ο.κ. του 2011 θα χρεοκοπούσαμε! Τα χρήματα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν εκταμιευτεί και όμως η χώρα ακόμα δεν έχει χρεοκοπήσει!

 

2. Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του Ιουνίου του 2012 γίνεται μια μεγάλη συζήτηση περί διαπραγμάτευσης σε σχέση με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. Τα μέτρα αυτά δεν είναι άγνωστα για τους 2 από τους 3 εταίρους της συγκυβέρνησης, καθώς οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος τα έχουν ήδη υπογράψει και έχουν δεσμευτεί δημόσια για την υλοποίησή τους, από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

 

 

Συνεπώς η ψήφιση των μέτρων, με ή χωρίς επιμήκυνση, είναι μονόδρομος για τους 2 αρχηγούς. Το ουσιαστικό ζήτημα που τίθεται ωστόσο είναι η αποτελεσματικότητα. Στην τελευταία της έκθεση, η Ελ. Στατ. αναφέρει ότι συνολικά το χρέος για το 2011 αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω του ότι η ύφεση από 4,8% που είχε εκτιμηθεί ότι θα είναι, έφτασε το 7,1%. Η απόκλιση αυτή στις εκτιμήσεις των «ειδικών» της Τρόικα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από λάθος προβλέψεις, οι οποίες όμως οδήγησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε ψήφιση αντίστοιχων μέτρων με αυτά που συζητούνται σήμερα, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία. Η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση από μέρος Ελληνικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής έχει επιφέρει φήμες και υποθέσεις περί υλοποίησης της επιμήκυνσης και σε ότι αφορά συγκεκριμένα τα μέτρα υποχωρήσεις της Τρόικα σε σχέση με τις 3ετής ωριμάνσεις μισθών και σε σχέση με τις αποζημιώσεις. Την ίδια όμως ώρα το πακέτο μέτρων περικοπών για την επόμενη 2ετία (που μάλλον θα γίνει 4ετία) έχει ξεπεράσει τα 14 δις € (υπενθυμίζουμε ότι αρχικά γινόταν λόγος για 11,5 δις €) εκ των οποίων τα 9 δις € θα αφορούν το 2013. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά από 5 συνεχείς χρονιές ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει το 2013 να γίνουν επιπλέον περικοπές ύψους 9 δις €, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περεταίρω μείωση του Α.Ε.Π. Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απορρίπτουν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους (στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχει ο επίσημος φορέας), γεγονός που επιβάλει άμεσα την αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ, ώστε να μπορέσει το ποσοστό ελλείμματος προς ΑΕΠ σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται και να φτάσουμε τους στόχους που θα κάνουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Στο σημείο αυτό επεμβαίνει η πλευρά του ΔΝΤ, η οποία εκτιμά και εικάζει, πως το Ελληνικό ΑΕΠ θα μεγαλώσει αν «χαλαρώσουν» οι εργασιακές σχέσεις και αποδομηθούν περεταίρω τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να γίνουν επενδύσεις. Από τη μια λοιπόν απαιτούνται περικοπές αδιανόητες να εφαρμοστούν σε μια μόνο χρονιά και από την άλλη επιζητείτε η αύξηση του ΑΕΠ με αυτό που ονομάζουμε «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

 

 

Ο κύριος Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση του τελευταίου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πακέτου μέτρων. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του όμως αφενός το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, ένα αδιέξοδο υπέρ του οποίου επιχειρηματολογούσε πριν από 2,5 χρόνια όντας στην αντιπολίτευση, όταν δεν υπήρχε καμία «εμπειρία» που να το αποδεικνύει όπως σήμερα. Αφ’ ετέρου αγνοεί διεθνή παραδείγματα όπως αυτό της Βουλγαρίας. Μιας χώρας στην οποία υλοποιήθηκαν αλλαγές στα εργασιακά ανάλογες με αυτές που δρομολογούνται και στη χώρα μας, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες όμως ποτέ δεν ήρθαν. Και ο λόγος ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις θέλουν να δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα της κατανάλωσης των προϊόντων τους. Έστω λοιπόν ότι ξεχνάμε το γεγονός ότι εμμένουμε σε μια υφεσιακή πολιτική βασισμένη σε εκτιμήσεις οι οποίες συνεχώς αποδεικνύονται λανθασμένες. Με δεδομένο ότι το πακέτο μέτρων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ψηφιστεί, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ποιο; Να ελπίζουμε στα χαρτιά να βγαίνουν τα νούμερα (αυτά που θα καθιστούν βιώσιμο το χρέος μας) χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε το παραμικρό δείγμα αισιοδοξίας σχετικά με την «βιωσιμότητα» της Ελληνικής κοινωνίας. Οι κυβερνώντες όμως δηλώνουν αποφασισμένοι γιατί βλέπουν φώς στο τούνελ…. Βοήθειά μας!

 

ΠΗΓΗ  http://www.periodista.gr/index.php/greece/item/622-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: