ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. . .


ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΨΥΧΑ

Το πρόβλημα με την τρικομματική κυβέρνηση, όσον αφορά στην οικονομία, είναι πως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διατυπώσει σαφώς ποιες είναι οι θέσεις της.(!) Μάλιστα, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση δείχνουν να μην έχουν σαφή θέση και ενιαία αντίληψη για την οικονομία πέρα από τον λαϊκισμό ή – εάν θέλουμε να τους κρίνουμε επιεικέστερα – τη βραχυπρόθεσμη και οικονομοτεχνικά λανθασμένη τοποθέτησή τους σε επί μέρους θέματα.

Όσον αφορά τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πώς βλέπει τη θέση του κράτους στην οικονομία και να διατυπώσει σαφή θέση για τη δημόσια υπηρεσία.

Αν λάβουμε όμως υπόψη μας τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ που μιλούσε για ελαχιστοποίηση του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία και την απόλυτη ελευθερία της αγοράς και των ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μας μιλάει για μια καθαρή νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους πρόνοιας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, όμως, σαν αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να διαδραματίσει τον ρόλο που του ανέθεσε  το εκλογικό σώμα – και οφείλει – στην ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου για την οικονομία. …και αντί αυτού αναλώνεται σε μια λαϊκίστικη αντιπαράθεση με τα κόμματα που απαρτίζουν τη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν εξαιρέσουμε ελάχιστα στελέχη τα οποία ομιλούν σαν προσωπικότητες και όχι σαν κόμμα, – αυτή τουλάχιστον η εντύπωση μου δίνεται – δεν συμβάλει όσο θα έπρεπε στη διαμόρφωση ιδεών πάνω σε οικονομικά θέματα με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα πολιτικό κενό.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εσωκομματικά ομοιομορφία απόψεων σε οικονομοτεχνικά ζητήματα με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση στο εκλογικό σώμα, αφού για παράδειγμα το ένα στέλεχος διαμορφώνει διαμετρικά αντίθετες απόψεις από κάποιο άλλο στέλεχος και πολλές φορές και από αυτόν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ!

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει η αίσθηση και η πληροφόρηση, ότι το κόμμα δεν έχει καμία σαφή πρόταση πάνω σε κοινωνικοοικονομικά θέματα εκτός από διάφορες γενικολογίες, παρότι παραδοσιακά εντασσόταν στο χώρο της Κεντροαριστεράς* με σαφές ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει πλέον να εκφράζει τον κόσμο της πάλαι ποτέ μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Τον εσωκομματικό και δημόσιο διάλογο για ανάπτυξη πολιτικών θέσεων, τον έχουν αντικαταστήσει οι εσωτερικές «διεργασίες» με δημόσια αλληλοαδειάσματα και προφανή παιχνίδια. Στο βάθος βρίσκεται η αποκαθήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ειδικότερα η μη επάνοδός του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό φάνηκε, για τους γνωρίζοντες, και στη στάση του κόμματος πρόσφατα, σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Η παραδοσιακή Αριστερά του Περισσούδηλαδή το ΚΚΕ, όπως γνωρίζουμε στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού αφού καθημερινά  διακηρύσσει την υπερβολική ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και του ελέγχου της οικονομίας με την κοινωνικοποίηση (κρατικοποίηση) των μέσων παραγωγής όλων των κλάδων της Ελληνικής οικονομίας…

Τέλος στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΔΗΜΑΡ) του Φώτη Κουβέλη, μέσω της κοινοβουλευτικής της κυρίως δράσης, διαφαίνεται η αγωνία για την επίτευξη μεταρρυθμίσεων που έχουν σχέση με την ειρηνική συνύπαρξη τής αστικής και της εργατικής τάξης, παρότι τα συμφέροντά και των δυο προαναφερόμενων τάξεων είναι αντίθετα σύμφωνα πάντα με τη σοσιαλιστική θεωρία.

Συμπερασματικά λοιπόν η Αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι ενιαία  και σύμφωνα με τις δυνάμεις που εντάσσονται σε αυτήν, διαχωρίζεται στην υπερβολικά λαϊκίστικη και υπερβολικά «ριζοσπαστική» Αριστερά του κ. Τσίπρα, στην ρεφορμιστική (μεταρρυθμιστική) Αριστερά του κ. Κουβέλη και στην παραδοσιακή (επαναστατική) Αριστερά του Περισσού (ΚΚΕ).

Άφησα τελευταία την Κεντροαριστερά γιατί σαν ιδεολογία σήμερα δεν εκφράζεται από κανέναν πολιτικό φορέα όπως εκφραζόταν προηγούμενα από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Τι είναι Κεντροαριστερά, πως εκφράζεται και τι πιστεύει – με λίγα λόγια –  για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα;

*Κεντροαριστερά, όπως αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο, είναι ο πολιτικός εκείνος χώρος που εκφράζει την ιδεολογία που συνδυάζει τα στοιχεία του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Η σύγχρονη λοιπόν κεντροαριστερά πιστεύει σε μια μικτή οικονομία όπου το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει για να υποστηρίζει τις ελευθερίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση όταν υπάρχει ανάγκη και τις θέσεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ως προς την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων  και το ενδιαφέρον για τη προστασία και την ευημερία των αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη βίαιη πτώση του Γιώργου Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε και έφερε σε πέρας η άρχουσα τάξη, το ντόπιο και ξένο πολιτικό κατεστημένο και οι συνοδοιπόροι τους μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, ο χώρος της κεντροαριστεράς έμεινε χωρίς ηγεσία.

Υ.Γ.: Θεώρησα σωστό να μην ασχοληθώ με τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χ.Α. αφού αυτοί οι δύο κομματικοί μηχανισμοί αποτελούν παραφυάδες της Ν.Δ..

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: