οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΝΗ ΧΩΡΟ!


        df906-17_10069176-1394101124

Ρεπορτάζ του Ανδρέα Ηλιατορα

  1. τι θελει η ΝΔ
  2. Γιατι αντιδρα η αντιπολιτευση
  3. ποιους λεγεται οτι ”στηνει” η ομαδα βενιζελου για ελεγχομενους διαδοχους
  4. πως αντιδρουν τα στελεχη που ζητουν αλλαγη πολιτικης και ηγετικης ομαδας στον πασοκικο χωρο!

Η ανακοίνωση δυνάμεων της αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ , πουπροειδοποιούν  την κυβέρνηση να μην εμπλέκει την «παραίτηση του προέδρου της δημοκρατίας» στα κόλπα πολιτικού εκβιασμού προκειμένου να αποφύγει την λαϊκή κρίση,  για  να συνεχιστεί  η  διχαστική πολιτική της , η τουλάχιστον   να «σωθεί» η συντηρητική παράταξη ΝΔ με ένα υποφερτό εκλογικό  ποσοστό σε περίπτωση προώρων εθνικών εκλογών ,  δεν είναι τυχαία!
Μέρες τώρα στα «πολιτικά παρασκήνια» συζητά το γεγονός ότι το στενό επιτελείο ΣΑΜΑΡΑ και με την ανοχή του παραπαίοντος Βενιζέλου , βλέπουν ,  ότι δεν υπάρχει φως για έξοδο από την  κρίση !

 

Ότι οι δανειστές- ιδιαίτερα μετά τις εκλογές- θα πιέσουν για νέα μέτρα που μάλλον θα  γενικεύουν  τον χαρακτήρα “πλιάτσικου μια αποικία χρέους»!

Γι αυτό  επεξεργάζονται τα εξής σενάρια προκειμένου η να κερδίσουν «2 κυβερνητικά χρονια» ελπίζοντας στο…  «μετά 2 χρόνια βλέπουμε» , η τουλαχιστον , να φορτώσουν  τις αναπόφευκτες εκλογές στην άρνηση της αντιπολίτευσης!

Συγκεκριμένα:

–  Με το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών ελπίζουν  ότι , «τώρα μόνο μπορούν» να συγκρατήσουν για λογαριασμό της συντηρητικής  παράταξης , στη  ΝΔ , ένα ποσοστό συσπείρωσης που θα κινείται ανάμεσα στο 15% και το 20% , γεγονός που θα τους δώσει  τη δύναμη να αποφύγουν την διάλυση, την κοινωνική απόρριψη ! Εμπειρία που είχε το “κόμμα του Βενιζέλου” λόγω της αποκήρυξης της ιδεολογικής ταυτότητας και της ταύτισης του Βενιζέλου με τις σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές !
Στα πολιτικά λοιπόν παρασκήνια αναφέρεται , πως διαμηνύεται στον πρόεδρο της δημοκρατίας- λεγεται οτι δεν συμφωνεί- να συναινέσει για πρόωρη  εκλογή προέδρου της δημοκρατίας , με στόχο να πιεστούν οι δυνάμεις που διεκδικούν αλλαγή πολιτικής μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ ,

— να  συμφωνήσει σ ένα πρόεδρο κοινής αποδοχής ακόμη και αριστερης πολιτικής ταυτότητας , με  αντάλλαγμα η ΝΔ να  κερδίσει μια παραταση 2ετους  διακυβέρνησης οπότε …έχει ο θεός…!

το σενάριο αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι ο συντηρητικός χώρος θα έχει τα στηρίγματα να κρατηθει-άλλοθι για να  εφαρμόσει την πολιτική που υπαγορεύουν οι δανειστές! και σ αυτα υπολογιζουν στη γνωστή βοήθεια Βενιζέλου , Χρυσοχοΐδη , Μοσιαλου , 58 , ακομα και Θεοδωράκη , Μπιστη κτλ

—Αν πάλι  οδηγηθούν τα πράγματα  σε εκλογές , εκτιμούν ότι ο τωρινός χρόνος ακόμα προσφέρει  τη δυνατότητα να  διασφαλίσει στη ΝΔ πλεονέκτημα να είναι ο μειοψηφικός κορμός του συντηρητικού πόλου που εν δυνάμει στο μελλον θα μπορεί να επιβιωσει!.Προβλεψη που στην προοπτική μπορεί να σώσει δηλαδή να  αποτρέψει την πολυδιάσπαση της συντηρητικής παράταξης!

«Το αντίθετο από αυτό που έκανε ο Βενιζέλος στο πασοκ του Ανδρέα».τόνιζε χαρακτηριστικά πολιτικός σχολιαστής
Σ αυτά τα σενάρια αντιδρά κοινωνική βάση που ζητά αλλαγή πολίτικης ,και τα κόμματα που διεκδικούν  μια άλλη πλειοψηφικά διακυβέρνησης ως μόνη ελπίδα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ,ως αξιωματική αντιπολίτευση  πίσω από τις λέξεις διατύπωσε με  καθαρό τρόπο ότι δεν συναινεί  ότι προέχει η αλλαγή πολιτικής και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς εκλογές και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών! Αλλά χωρίς την κοινωνία και την αντιπολίτευση καίγεται  το χαρτί της συγκυβέρνησης για παράταση του ολέθριου βίου της τόνιζε παλιό έμπειρο στέλεχος της χ ΤΡΙΚΟΥΠΗ και του πασοκογεννους χώρου!   

Σ αυτούς τους εμφανείς πλέον σχεδιασμούς η «ελιά  Βενιζέλου»  δείχνει «ξεραμένη και αμήχανη» να παρακολουθεί τις εξελίξεις με το μοναδικό ενδιαφέρον να περιορίζεται ώστε να διασφαλίσει τους όρους ατομικής επιβίωσης όσων έσπρωξαν το καράβι στα βράχια της νεοφιλελεύθερης επέλασης! Άλλωστε τόνιζαν στελέχη του πασοκ,  «τόσο η συμμετοχή όσο και τα πρόσωπα που συμμετείχαν έδειξαν ότι το πασοκδεν ήταν εκεί!»

Γιατί γνώριζαν ότι η συμπληρωματική στήριξη για την ευόδωση των επιδιώξεων της τρόικα και των εγχώριων συνομιλητών μεταπρατών αφορά το γεγονός  ότι στον «κυβερνητικό εναγκαλισμό» βιάζονται να τακτοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις τους –συνέχισε το έμπειρο στέλεχος του πάσοκ-!Μοναδική  απαίτηση-αντάλλαγμα των «διαχειριστών της ελιάς και του πασοκ Βενιζέλου» φαίνεται να γίνονται οι  εγγυήσεις μιας βελούδινης και ασφαλούς διαδοχής που δεν θα θιγεί την διαδρομή τους!

Σ αυτή την κατεύθυνση ενισχύονται πολύπλευρα πληροφορίες που φέρουν τον Β Βενιζέλο να έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του σε σπίτι ιδιοκτήτη περιφερειακής δυναμικής, καναλιού , και όχι μόνο , με Λόβερδο Μοσιαλο, εκδότες ,αξιωματούχους της κυβέρνησης για να συζητά θέματα που σχετίζονται:

Α) με σενάρια ενδεχομένης παράτασης του βίου της κυβέρνησης , αν το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι καθαρό για αλλαγή πολιτικής! Πολύ περισσότερο τους χειρισμούς κοινωνικής εκτόνωσης που πρέπει να γίνουν , αν το κοινωνικό αίτημα είναι πιο καθαρό για αλλαγή και όχι μόνο !Δηλαδη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Βενιζέλου με την ομάδα του

Και…

Β)πως , αναίμακτα και ελεγχόμενα θα μπορούσε να  διασφαλίσει μια «βελούδινη» διαδοχή , ώστε ο μεν Βενιζέλος και το σύστημα του  να «φύγει», αλλά «να τεθεί όχι μόνο σε γυάλα προστασίας αλλά και ανάθεσης παραπλεύρου ρόλου»!

Όσον αφορά το εναπομείναν «κόμμα» ελιάς , να εξασφαλισθεί το κλίμα κοινωνικής ενημέρωσης ότι θα  ανταγωνιστούν στη  διαδοχή , πρόσωπα «ελεγχόμενα από το σύστημα» και τον ίδιο, προκειμένου να  συνεχίσουν την ιδία πολιτική και να «υπηρετούν» με τις επιδιώξεις του «συστήματος»!

Μετά τα προηγούμενα η συζήτηση πάγωσε το μικρό και πολιτικοποιημένο ακροατήριο που έχε χαμηλόφωνα σχηματισθεί κοντά στην Τρικούπη !

—δηλαδή; Ρώτησε ο μικρότερος της παρέας που συμμετέχει και στα υπολείμματα οργάνων της ελιάς Βενιζέλου –Έμπιστη-Σιμητη!

n       «Δεν υπάρχει δηλαδή»,απάντησε!» «Από τη στιγμή που η αντιπολίτευση δεν συναινεί στην εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας με τους συσχετισμούς του παρελθόντος,

n       Από τη στιγμή που η αντιπολίτευση θέτει θέμα ο νέος πρόεδρος δημοκρατίας να εκλεγεί από νωπή λαϊκή εντολή που θα εκλέξει τη νέα βουλή , ο Βενιζέλος και οι παλαιοί πολέμιοι του ΠΑσοκ και του Ανδρέα έχουν επιταχύνει τις συζητήσεις για τις εξόδους ασφαλούς διαφυγής και της πίστωσης αναγκαίου χρόνου , προκειμένου η κυβέρνηση να υπηρετήσει τους στόχους ξένων και εγχωρίων δανειστών!»

n       «Είναι άραγε άσχετη η διαρροή ότι ο Βενιζέλος συζητά την μετακίνηση του Βενιζέλου σε ρόλο επίτροπου της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές;;»έθεσε το ερώτημα ,και βεβαία ,συνέχισε,»γιατί να μη το κάνει αυτό ο Σαμαράς αν του δίνει πίστωση χρόνου στη στήριξη της κυβέρνησης με αλλά πρόσωπα που θα διαχειρίζονται την ελιά τους με ανοχή από την κοινωνία»;

n       « Γι αυτό ,συνέχισε, πυκνώνουν και οι συναντήσεις ,και εγχώριοι και ξένοι δανειστές ,ευλογούν δηλαδή συμφωνούν να στηρίξουν  μια ελεγχόμενη γΙ αυτούς  διάδοχη σε πρόσωπα κατάσταση !Μονά ζυγά δικά τους ,είπε .Δηλαδή με πρόσωπα που αποδεδειγμένα συνομιλούν και αποδέχονται τις επιδιώξεις τους!κατεληξε

Είναι προφανές ότι η συζήτηση απέκτησε πολύ μεγάλο ενδιαφερον,και σ αυτό δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα το στέλεχος με ρίζες διαδρομή και πολυετή εμπειρία στο πασοκ !

«Προσέξτε ,τόνισε, ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουν ως διαδόχους του Βενιζέλου τον Λοβερδο σε αντιπαράθεση με τον Χρυσοχοιδη!

θα αφιερώσουν ικανή ποσότητα τηλεοπτικού χρόνου-ότι κάνουν και με το Θεοδωράκη –για να επιβάλλουν ότι οι δυο δικοί τους άνθρωποι θα συγκρουσθούν για την διαδοχη,Μονο που όπως θα δείτε και οι δυο συμφωνούν με τον κορμό των κυβερνητικών πολιτικών ως μονόδρομο!»Και συνέχισε «αυτό όμως δεν θα το δεχθούν τα πασοκογεννη στελέχη που διεκδικούν αλλαγή πολιτικής και ηγετικής ομάδας για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου!

Η απουσία του μέλους του πολιτικού γραφείου Μωραΐτη θανου,πολλων βουλευτών όπως ο Σαχινιδης, Σηφουνακης κτλ

στελεχών όπως ο Ρεππας ,η Βάσω Παπανδρέου ,Παπαιωαννου,Πεταλωτής. Πετσαλνικος ο Νιωτής η Παπαθανασιου Λαζαρη Παπαηλιου  κτλ

Η από καιρου διαφοροποίηση αριστερών ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ σε σχεση  με το εγχείρημα της διάλυσης του πασοκ από  Βενιζέλου , όπως των 75,των νέων σοσιαλιστών του Οικονομου,της αριστερής πρωτοβουλίας του Παναγιωτακοπουλου,της πρωτοβουλίας 101 νέων με τους Τζημα Ζαροτιαδη,των κοινωνικών στελεχών με τους Σπιρτζη .Παπασπυρου ,της Λίγκας του βορρά με στελεχη της βόρειας Ελλάδας, των αγροτικών στελεχών κτλ

όλα τα προηγούμενα δείχνουν ότι δεν πρόκειται η αλλαγή να είναι μια αναμέτρηση προσώπων αλλά πολιτικών για την αυτόνομη πορεία και την επαναφορά των συνεργασιών στον φυσικό αριστερό χώρο προκειμένου να ξαναμιλήσουν οι διάσπαρτες προοδευτικές δυνάμεις σε μια πρόταση ενναλακτικης διακυβέρνησης!

Στο σενάριο αυτό παρενεβη και άλλο στέλεχος που έδειχνε πληροφορημένο!

«πρέπει να συμπεριλάβετε στους αντιδρώντες και την ομάδα Γεννήματα»!τονισε.Δεν είναι τυχαίο το δεν επιθυμεί τη συμμετοχή η Φωφης Γεννηματα στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών που οδηγεί στη διαλυση.επειδη λέγεται ότι πρώτον βλέπει την ήττα Βενιζέλου που έρχεται ως μήνυμα αλλαγης,δευτερον γιατί στο δίπολο βελούδινης διαδοχής το σύστημα εξαιρεί το πρόσωπο της ,δεν την περιλαμβανει,τριτον το περιβάλλον Γεννηματα, Παπαιωαννου Τσουραςκτλ κρατάνε αποστάσεις από την πολιτική Βενιζέλου και τετάρτων στο ΠΑΣΟΚ όσοι απέμειναν θέλουν αλλαγή σ ότι εξέφρασε ο Βενιζέλος και όχι συνέχιση του εναγκαλισμού με Σαμαρά!

Το ρεπορτάζ έγινε πλέον ενδιαφέρον, και αν κανείς προσθέσει ότι ο Γ Παπανδρέου ήδη έχει εκφράσει ισχυρές διαφωνίες , είναι προφανές ότι το σκηνικό για ελεγχόμενη διαδοχή ανάμεσα σε δικά τους παιδιά…δηλαδή Χρυσοχοϊδή η Λόρδο , δεν θα γίνει αποδεκτό από τον πασοκογεννη σοσιαλιστικό χώρο!

Ρεππας,Β παπανδρεου,Κακλαμανης, Σκανδαλιδης,Παπαιωναννου,Μωραιτης ,διαμαντοπουλου,είναι ενδεικτικά πρόσωπα που εκ των πραγμάτων θα κληθούν μαζί με τα κοινωνικά και ριζοσπαστικά ρεύματα να εγγυηθούν την πορεία για άλλη πολιτική με άλλη ηγετική ομάδα.

«Το σενάριο Βενιζέλου να ελέγξει τις ραγδαίες εξελίξεις μέσω …της σιωπής  άλλων επωνύμων στελεχών που παραβρεθήκαν στην φυλοροουσα ελιά δείχνει να μη βγαίνει…

«Η Προοδευτική παράταξη και ο σοσιαλιστικός χώρος ξεπερνά την ξεραμένη ελιά τους και αναζητά δρόμο με αυτοτελή ταυτότητα» συμπύκνωσε το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΠΗΓΗ  http://politikiautonomia.wordpress.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: