Προοπτική ή ταφόπλακα


ab-744x568http://www.alphabeta.gr/prooptiki-h-tafoplaka/

Tο 2014 είναι αναμφισβήτητα η ώρα μηδέν για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ώρα που θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα με διαδικασίες ανοιχτού κόμματος, δημιουργώντας παράλληλα νέο πολιτικό ρεύμα ή που θα αποτελέσει το οριστικό πέρασμα στην απραξία και την τελική διάλυση.

Αυτές οι διαδικασίες, δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έξι χρόνια πριν, την άνοιξη το 2008, το ΠΑ.ΣΟ.Κ διοργάνωσε το πιο ανοιχτό συνέδριο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στην χώρα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το συνέδριο αυτό, αποτέλεσε την πεμπτουσία της πολιτικής παραγωγής, καθώς μέσω εργαστηρίων, στα οποία είχαν χώρο όλες οι τάσεις (από τις πιο φιλελεύθερες μέχρι τις πιο ριζοσπαστικά αριστερές), άλλα και ουσιαστικών προσυνεδριακών εργασιών των οργάνων της βάσης, κατέστη δυνατή μια σύγχρονη πολιτική στοχοθεσία και έγινε βάσει αυτής η πρώτη απόπειρα ενός πολιτικού και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού.

Σήμερα, και χωρίς να είναι γνωστή επίσημα η φύση και οι διαδικασίες συμμετοχής στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί (;), ακόμα και μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αντί για ανοιχτές διαδικασίες και πραγματικό εσωκομματικό διάλογο διαφαίνεται η διάθεση για μια αδιαφανή διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής , για άκριτη αξιοποιήση “συμμάχων” που προέκυψαν τυχοδιωκτικά αλλά και για μία θολή πρόσκληση επανένωσης της κεντροαριστεράς, χωρίς αρχή και τέλος.

Είναι, όμως, προφανές, πως η οποιαδήποτε συνεδριακή συζήτηση καθώς και η στρατολόγηση μελών από μηχανισμούς και ομάδες με σκοπό την υπερίσχυση αυτών στο συνέδριο, ειδικά όταν αυτές δεν έχουν δώσει κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό στίγμα, στερείται πάσης σοβαρότητας χωρίς τον προαπαιτούμενο – ουσιαστικό και οργανωμένο συλλογικά – προσυνεδριακό διάλογο και φυσικά χωρίς τη διαφύλαξη της πολιτικής πολυφωνίας.

Όσοι ακόμα βρίσκονται στον χώρο, καλούνται σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, να διαφυλάξουν τις διαδικασίες του συνεδρίου, ώστε να παραχθούν και πάλι πολιτικό περιεχόμενο και φρέσκιες ιδέες. Να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Πρόσωπα που δεν θα καθοριστούν – ακόμα μια φορά – από την μοιρασιά μεταξύ των, πάλαι ποτέ, κεντρικών στελεχών του αλλά που θα αποτελέσουν τη “μαγιά” για να μπολιαστεί η πολιτική ζωή που παραμένει λιμνάζουσα από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, εξαιτίας κυρίως της απαξίωσης της από τις νεότερες γενιές.

Η πολιτική οφείλει να επανέλθει στο επίκεντρο της συζήτησης. Τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία καθώς και οι παθογένειες της θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι θα πρέπει να οριστούν εκ νέου. Όλα αυτά να οριστούν όχι βάσει κάποιου εκλογικού ποσοστού, αλλά βάσει της επαναλειτουργίας των πολιτικών αντανακλαστικών των πολιτών.

Το επόμενο διάστημα της προσυνεδριακής συζήτησης δε θα πρέπει να λάβει a priori αποφάσεις τελεσίδικες που θα αφορούν α) την εκπροσώπηση του κινήματος χωρίς ιδεολογικό πλαίσιο και β) τις συμμαχίες του κινήματος με άλλους χώρους χωρίς πολιτικό πλαίσιο αρχών και συγκλίσεων.

Όχι άλλες επιλογές μίσους, φιλίας, αγάπης, ανοχής όχι άλλοι οπαδοί και κλακαδόροι. Μόνο ενεργοί πολίτες με φαρέτρα πολιτικών επιλογών.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα και αυτοί οι λίγοι που του έμειναν του γυρίσουν την πλάτη. Αν το κόμμα δεν αλλάξει τότε θα αλλάξουμε εμείς. Και θα μας βρεί απέναντι του. Χωρίς καμία νοσταλγία για το παρελθόν.

Το #αβ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες κείμενο προτάσεων για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς και των αιτημάτων και του περιεχομένου που θα έπρεπε αυτό να θέσει, και παραμένει μια πολιτική συλλογικότητα ανοιχτή στο διάλογο και τη διαφανή συνεργασία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: