Η εγκατάλειψη της «κυβερνώσας πλατείας» ας μην σημάνει και την υπονόμευση του προοδευτικού κεκτημένου


 

glezos_22022015.jpg

 

Μετονομάζοντας την Τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι όπως όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι», γράφει ο Μανώλης Γλέζος σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. [theTOC]

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς σημειώνει πως ένα μήνα μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει κάνει πράξη τη δέσμευσή της για κατάργηση της Τρόικας. «Κρίμα και πάλι κρίμα», προσθέτει και συνεχίζει: «Από την πλευρά μου ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι συνήργησα σε αυτή την ψευδαίσθηση».

 

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

 

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

 

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

 

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.

 

Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα.

 

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

 

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

 

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

 

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».

 

Epikairo: Αναμφίβολα ένα πολύ σκληρό άρθρο από τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και ζωντανή ιστορία της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, εκτός κι αν ο Αλέξης και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επιφυλάξει στον Γλέζο τον ρόλο του «επίτιμου», όπως γινόταν με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

 

Ο Γλέζος παρουσιάζεται ως φύλακας της «αντιμνημονιακής συνείδησης» που ανέβασε στην εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται να στενάζει από την μετάλλαξη του κόμματος τις πρώτες ημέρες της εξουσίας. Εγείρονται ζητήματα πολιτικής ηθικής για τον Τσίπρα, όπου από την μια τον κατέβασε στις Ευρωεκλογές και έκανε ρεκόρ συγκομιδής σταυρών (πάνω από 200.000 σε ολόκληρη την επικράτεια) και από την άλλη επιχειρεί να τον απομονώσει πολιτικά.

 

Με αφορμή τον Γλέζο, οφείλουμε να καταθέσουμε το εξής: Εκείνος πασχίζει για τη διατήρηση του «αντιμνημονιακού κεκτημένου», αγώνας που αργά ή γρήγορα θα διαψευσθεί, με συνέπειες που αυτή τη στιγμή φαντάζουν απρόβλεπτες. Προφανώς και η «κυβερνώσα πλατεία» είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τσίπρα αυτή τη στιγμή, όχι οι Ευρωπαίοι, πόσο μάλλον η σαμαρική ΝΔ.

 

Η εγκατάλειψη της πλατείας για τον ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα γίνει στον οικονομικό τομέα, ας μην ξεχνάμε ότι ο Βαρουφάκης δεν είναι αριστερός, ας μην γελιόμαστε. Από την άλλη πλευρά, αυτή η εγκατάλειψη της πλατείας μπορεί να σημάνει και την δυσαρέσκεια πελατειακών δικτύων που πόνταραν στην αποκατάστασή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα στενά οικονομικά μάλλον δεν θα τους αφήσουν και πολλά περιθώρια.

 

Η εγκατάλειψη της πλατείας μας όμως μπορεί να σημαίνει και την εγκατάλειψη μιας προοδευτικής ατζέντας που ασπάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ακριβώς παραέχει τακιμιάσει με τους ΑΝΕΛ και την Καραμανλική ΝΔ. Κι αυτή η προοδευτική ατζέντα δεν είναι μόνο ο πολιτικός όρκος και η απόσυρση των καγκέλων από την Πλατεία Συντάγματος. Είναι κάτι βαθύτερο, όπως μαρτυρά και η άσκηση αστυνομική βίας χθες στην Αμυγδαλέζα.

 

Και επειδή ακριβώς η γύμνια του οικονομικού επιτελείου επίκειται άμεσα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό κεκτημένο», το οποίο και θα υπερασπιστούν προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά κάτω από την εκτίμηση ότι η επόμενη λύση του πολιτικού εκκρεμούς βρίσκεται στη Δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπου η μάχη που θα δωθεί στο εσωτερικό της δεξιάς είναι ανάμεσα στην κεντρώα φιλελεύθερη πτέρυγα και την ακραία συντηρητική.

 

Χωρισμός κράτους εκκλησίας, παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, γάμος ομοφυλοφίλων, εκδημοκρατισμός σωμάτων ασφαλείας και στρατεύματος, σύγκρουση με τη διαπλοκή των ΜΜΕ, αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο και αντιπροσωπευτικότερο, πρέπει να τεθούν ως άμεσες προτεραιότητες υλοποίησης αυτού του προοδευτικού κεκτημένου. Γιατί διαφορετικά η «κωλοτούμπα» στην οικονομία, σε συνδυασμό με την παραμονή σε «παραδοσιακές» θέσεις που ικανοποιούν Καμμένο και Καραμανλή θα οδηγήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην απόλυτη ανυποληψία και την υποχώρηση της προοδευτικής ατζέντας.

 

Έλαχε σ’ αυτή την κυβέρνηση να δρομολογήσει πρωτοβουλίες που έχουν ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αποτελέσουν το «ανάχωμα» στην ανασυγκροτημένη αργά ή γρήγορα Δεξιά κι αυτές οι πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα από αντιμνημονιακές εμμονές», θα πρέπει να συμπληρώσουν (ακόμα κι αν δεν το ξέρουν) το «μεταρρυθμιστικό κεκτημένο» όπως διαμορφώθηκε την διετία 2009-2011.

– See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/9558-i-egkataleipsi-tis-kyvernosas-plateias-as-min-simanei-kai-tin-yponomefsi-tou-proodeftikoy-kektimenou#sthash.6SlA6gxt.dpuf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: