Μια απόφαση που συζητείται


Δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς νομικά, για να μπορεί να καταλάβει μια δικαστική απόφαση. Αρκεί εμείς οι μη νομικοί να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι δικαστές δεν κρίνουν με γνώμονα το τι λέει ο κόσμος ή ποιο είναι το σωστό, αλλά αξιολογούν τα πραγματικά περιστατικά και μόνο με βάση το πλέγμα των νόμων και αποφασίζουν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης που τους ανατέθηκε.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόσφατη απόφαση για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου αθωώνει όλους όσοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους απευθύνθηκαν.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε πως όλα όσα έγιναν ήταν νόμιμα. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς έκρινε πως η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ανήκει στο δημόσιο.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι άνθρωποι της μονής (Εφραίμ, Αρσένιος κ.λπ.) από πλάνη θεώρησαν πως η λίμνη ανήκει στη μονή Βατοπεδίου κι, επειδή ως προστατευόμενη περιοχή δεν μπορούσαν να την αξιοποιήσουν, επιδίωξαν να την ανταλλάξουν.

Το δικαστήριο δεν εξέτασε ποιοι και γιατί, ενώ όφειλαν να αρνηθούν την πρόταση της μονής, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, καθώς οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν γι’ αυτό δεν οδηγήθηκαν ποτέ στα δικαστήρια -παρά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή τους- επειδή τα αδικήματά τους παραγράφηκαν με την παραίτηση της κυβέρνησης (2009) και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης πως τα υπηρεσιακά στελέχη του δημοσίου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση δεν είχαν δόλο, αλλά εφάρμοζαν αποφάσεις άλλων (των πολιτικών που προαναφέραμε).

Παρομοίως απαλλάχτηκαν και οι ιδιώτες που αναμίχθηκαν στην ιστορία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, εργολάβοι κ.ά.) και απλά έκαναν τη δουλειά τους ως επαγγελματίες.
Το δικαστήριο τέλος, κρίνοντας πως με την απόφαση για ακύρωση όλων των ανταλλαγών που είχαν γίνει ( η οποία πάρθηκε μετά τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί) δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο, έκλεισε την υπόθεση.

Τα υπογραμμίζω όλα αυτά, γιατί με όσα ακούσαμε μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου δεν αποκλείεται να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως δεν υπήρξε σκάνδαλο, ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και κατά συνέπεια τώρα ανοίγει ο δρόμος, για να συνεχιστεί η ιστορία από εκεί όπου σταμάτησε. Να ολοκληρωθούν δηλαδή οι ανταλλαγές της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων με φιλέτα του δημοσίου, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τη μονή Βατοπεδίου…

 


Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 25 Μαρτίου

http://makthes.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: